Οι απαραίτητες επιπλέον δεξιότητες για τον συγγραφέα ηλεκτρονικών κειμένων

 Συμβουλές για συγγραφή ηλεκτρονικών άρθρων, εργαλεία, SEO, χρήση CMS

Χωρίς τα παρακάτω βασικά, δύσκολα ένας πελάτης θα σου δώσει όγκο, πόσο μάλλον μόνιμη δουλειά.


Αποφασίζοντας να γράφεις για να ζήσεις, καταλαβαίνεις πως είτε τυπικά είτε άτυπα, το γράψιμο είναι η δική σου επιχείρηση και έτσι, θα κάνεις λίγο απ΄όλα. Η γνώση των ψηφιακών μέσων, το marketing του εαυτού σου καθώς και ό,τι μπορείς να μάθεις παραπάνω, θα σου δώσουν περισσότερους πόντους έναντι των ανταγωνιστών.

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε γελάσει με τις αγγελίες που βλέπουμε πλέον κάθε μέρα για "άτομα" που να είναι κειμενογράφοι, γραφίστες, λίγο προγραμματιστές, ένα τσικ από IT κι άλλο ένα από social media marketers. Πλέον, αυτή είναι η νόρμα. Δεν υποστηρίζω να ενδώσεις φυσικά λέγοντας ναι σε μία δουλειά που θα αντικαταστήσει πέντε θέσεις και πληρώνεται συνήθως λιγότερο από μισή. 

Παρόλα αυτά, πρέπει τουλάχιστον να ξέρεις πάντοτε τί συμβαίνει γύρω σου. Πρέπει να ξέρεις πώς και πού να βρεις μια φωτογραφία που θα πλαισιώσει το κείμενό σου. Πρέπει να ξέρεις ένα στοιχειώδες resize ή crop. Πρέπει να μπορείς να ανεβάσεις το κείμενό σου σε ένα κοινό CMS και να το προγραμματίσεις με έναν πρόλογο για το Twitter. 

Όλα αυτά, είναι πολύ συνηθισμένα για το επάγγελμα του κειμενογράφου και δεν είναι κάτι που πρέπει να αρνηθείς σε μια δουλειά. Αντιθέτως, πολλοί πελάτες τα θεωρούν αυτονόητα και ούτε καν τα αναφέρουν πλέον, διότι θεωρούν λογικό πως ένα άρθρο με επισύναψη σε αρχείο Word δεν είναι τελειωμένη δουλειά.

Παρακάτω, έκανα μια βασική επιλογή των δεξιοτήτων που πρέπει να έχεις. Εάν κάτι σου λείπει μάθε το άμεσα ή αν δεν έχεις ιδέα πού να ψάξεις, στείλε μου μήνυμα* να σου βρω πηγές. Μελλοντικά, θα αναφερθώ και σε περισσότερες πιο εξειδικευμένες δεξιότητες αλλά προς το παρόν τα παρακάτω σου αρκούν.

Social Media δεν είναι μόνο το Facebook

 

Εάν κληθείς να γράψεις για ένα κοινωνικό δίκτυο πρέπει να το γνωρίζεις καλά και να ξέρεις το ύφος, τις τεχνικές αλλά και τη γλώσσα του. Οι περισσότεροι, ξέροντας το Facebook νομίζουν πως αυτό είναι αρκετό και πως έτσι είναι παντού. Εάν όμως σου τύχει πελάτης που του "ταιριάζει" περισσότερο το twitter ή το instagram, πρέπει να τα έχεις μελετήσει καλά. 

Αν θες να γίνεις αστέρι βέβαια, μην τα μελετήσεις μόνο. Ό,τι κοινωνικό δίκτυο πέφτει στην αντίληψή σου, μάθε το ως χρήστης. Έχω λογαριασμό σε ό,τι πλατφόρμα μπορείς να φανταστείς ακόμη και στο VK (το ρώσικο Facebook). Κάθε μέρα μαθαίνω, κάθε μέρα μαθαίνω τους νέους κώδικες του κάθε μέσου και πάλι, σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετά.

Ξέρεις από CMS;

 

Πρόκειται για συντομογραφία του Content Management System και ουσιαστικά είναι το "πίσω μέρος" μιας σελίδας, blog κτλ. Εάν για παράδειγμα έχεις το δικό σου blog, το μενού και οι λειτουργίες που βλέπεις στο dashboard σου είναι το CMS. 

Υπάρχουν πολλών ειδών τέτοια συστήματα, με πιο δημοφιλή το Blogger, Wordpress, Joomla, Drupal,  Rubedo, MODX, WebGUI κτλ. Δεν χρειάζεται να τα μάθεις όλα. Βασικά, εάν έχεις ήδη δικό σου blog, ή ιστοσελίδα ήδη ξέρεις για τί πράγμα μιλάω. Όμως, εάν όχι ξεκίνα να τα μαθαίνεις, δεν κοστίζει τίποτε. 

Μπες στο blogger.com ή wordpress.com και δημιούργησε ένα blog. Σε λίγες μέρες θα ξέρεις σχεδόν τα πάντα για το πώς δουλεύει ένα CMS.

Επίσης, εάν ένας πελάτης χρησιμοποιεί κάποιο CMS που δεν ξέρεις καθόλου, μην ανησυχήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχω δουλέψει με πάνω από 15 τέτοια συστήματα. Πραγματικά θα εκπλαγείς με το πόσο μοιάζουν μεταξύ τους. Χρειαζόμουν γύρω στα 10 λεπτά ψάξιμο και τίποτε περισσότερο. Οπότε, μάθε 1-2 και θα είσαι μια χαρά.

Εικόνες για το κείμενό σου;

 

Σε ένα επαγγελματικό άρθρο ή post για το blog του πελάτη σου, η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Στην αρχή, οι περισσότεροι πελάτες μου την προσέθεταν εκείνοι όμως στην πορεία το ζητούσαν από εμένα. Τα θέματα που προκύπτουν γενικώς με το θέμα "φωτογραφία" για τους συγγραφείς είναι τα εξής:

1. Πού θα βρω φωτογραφία για το κείμενό μου;
Μέχρι πριν λίγα χρόνια όλοι οι πελάτες μου, αγόραζαν συνδρομή από κάποια τράπεζα φωτογραφιών που τους έδινε έναν μέγιστο αριθμό φωτογραφιών που μπορούν να "κατεβάσουν" ημερησίως για ηλεκτρονική χρήση. 
και λίγo inside info/ ιστορική ανασκόπηση :)
Αυτό από φόβο κυρίως, διότι πριν το Instagram και το Pinterest, κάπου εκεί στις αρχές του Flickr, η φωτογραφία ήταν κάτι σπάνιο και ακριβό. Χρειαζόσουν ειδική κάμερα με ακριβούς φακούς για να επιτύχεις ένα κάπως πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα. Έτσι, εάν κάποιος χρησιμοποιούσε την φωτογραφία σου χωρίς άδεια ή και πληρωμή, ο online διασυρμός τουλάχιστον, ήταν καθημερινό θέαμα. 

Τώρα, εάν δεν πρόκειται για φωτογραφία διάσημου επαγγελματία ή έστω ιστότοπου, κανείς δεν θα σου πει κάτι. Ειδικά, εάν κάτω από αυτήν προσθέσεις και την αναφορά στην πηγή σου που μεταξύ μας είναι και το πιο έντιμο αλλά προφανώς θα το αποφασίσει ο εκάστοτε πελάτης σου.

Έτσι, ένας κειμενογράφος έχοντας πρόσβαση από τον πελάτη του, απλά διάλεγε την φωτογραφία που θεωρούσε καταλληλότερη και πλαισίωνε το κείμενό του. Σύντομα, η καλή φωτογραφία έγινε σπορ για όλους και η περικοπή του κόστους των image banks ήταν το αμέσως επόμενο λογικό βήμα. 

Εάν λοιπόν ο πελάτης σου δεν σου παρέχει πρόσβαση σε image bank που έχει πληρώσει, μπορείς να κάνεις ένα απλό search στο Google Images και να βρεις αυτό που ψάχνεις, όμως δες και μερικές ακόμη επιλογές παρακάτω για δωρεάν φωτογραφίες σε περίπτωση που έχεις ένα πιο δύσκολο θέμα:
2. Πώς θα επεξεργαστώ τη φωτογραφία μου;

Μια φωτογραφία σπάνια μπαίνει σε ένα ηλεκτρονικό άρθρο ή post χωρίς καμία επεξεργασία. Υπάρχουν CMS φυσικά που κάνουν τουλάχιστον το resize ή το crop αυτόματα (ή σου δίνουν την επιλογή να τα κάνεις εσύ) όμως πολλές φορές χρειάζεσαι περισσότερη επεξεργασία. 

Από το χρώμα και το μέγεθος μέχρι το κόψιμο και τα φίλτρα, η δουλειά σου παρότι αφορά γράψιμο, πρέπει να είναι επαγγελματική και ως προς τη φωτογραφία που θα πλαισιώνει τα κείμενά σου.

Η δική μου επιλογή είναι το Photoshop μακράν, εάν όμως δεν έχεις τον χρόνο ή την όρεξη να μάθεις κάτι τόσο εξειδικευμένο που πρέπει να το κατεβάσεις για να δουλέψει, τότε δες παρακάτω μερικούς online δωρεάν επεξεργαστές φωτογραφίας και η δουλειά σου θα γίνεται μια χαρά:

Μπορεί να σου έχουν ανατεθεί κείμενα από πελάτες ανα καιρούς, όμως ο μεγάλος όγκος και η μόνιμη δουλειά απαιτούν λιγότερο κόστος για κάθε εταιρεία και άρα, περισσότερες δεξιότητες από εσένα.

Χωρίς τα παραπάνω που είναι μόνο τα πολύ βασικά, δύσκολα ένας πελάτης θα σου δώσει όγκο, πόσο μάλλον μόνιμη δουλειά, διότι σίγουρα θα προτιμήσει κάποιον που θα παραδίδει τα πάντα έτοιμα ακόμη κι αν τα κείμενά του δεν είναι τόσο καλά όσο τα δικά σου.*μπορείς να στείλεις το μήνυμά σου στο LiveWriteEarn@gmail.com ή στη φόρμα επικοινωνίας δεξιά.
Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου