Μπορώ να γίνω συγγραφέας ή αρθρογράφος από το μηδέν;

  

Στα μυαλά των περισσότερων, αιωρείται η υποψία πως για να γίνεις επαγγελματίας της γραφής χρειάζεσαι μεν ταλέντο και πάθος αλλά και πτυχία, μεταπτυχιακά, γλώσσες, προϋπηρεσίες και άλλα πολλά. Φυσικά και βοηθούν. Δεν είναι όμως απαραίτητα.

αρθρογράφος, συγγραφέας, επαγγελματίας, συμβουλές, γράψιμο

Η ερώτηση αυτή πρέπει να μου γίνεται σταθερά τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα τελευταίως ενώ συναγωνίζεται επάξια την πρωτιά με την άλλη Μεγάλη Ερώτηση της εποχής. Είναι το μεγαλύτερο άγχος όλων όσων θέλουν πολύ να γίνουν αρθρογράφοι ή γενικά, να γράφουν για να ζήσουν μα κολλάνε στο "πτυχίο".

Όταν ξεκίνησα, δεν είχα τίποτε από τα "απαραίτητα". Τουλάχιστον, τίποτε σχετικό σε πτυχίο εκτός μία ακόμη γλώσσα. Χώρια που είχα ήδη ακολουθήσει ένα άλλο επάγγελμα και μετά άλλο, κι άλλο, κάτι που περιέργως ακουγόταν αρνητικό σε πολλούς. Και μετά ξεκίνησα το γράψιμο.


Για αρχή λοιπόν, ας σε καθησυχάσω με αυτό:  

Δεν ξεκινάς ποτέ αυτή η δουλειά "από το μηδέν". Απλά, αυτό που εσύ θεωρείς μηδέν μπορεί να γίνει τα πάντα.


Ας το πάρω όμως από την αρχή. Ο μακράν πιο αγαπημένος μου συγγραφέας, Terry Pratchett, θέλοντας να εξηγήσει με ποιoν ακριβώς τρόπο βοηθά η ανάγνωση τους συγγραφείς, είχε πει σε πολύ ελεύθερη μετάφραση πως ό,τι διαβάζεις, ακόμη και το πιο φαινομενικά άσχετο βιβλίο, στοιβάζεται στο κεφάλι σου και όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, σου βγαίνει στο χαρτί.

Υποστήριζε πως διαβάζοντας διαρκώς και τα πάντα, ξέρεις πολλά περισσότερα απ΄όσα νομίζεις γιατί η πληροφορία ποτέ δεν χάνεται. Ξεκίνα να γράφεις και θα δεις πως πάντα θα σου βγαίνει το σωστό και αμέσως μετά θα ψάχνεσαι πώς το ξέρεις και πώς σου 'ρθε και το 'γραψες αυτό εσύ.

Στα όποια διαβάσματά σου τώρα, πρόσθεσε και τις δεξιότητες από τα επαγγελματα και τα χόμπι σου  και περίπου καταλαβαίνεις τι εννοώ. Δεν υπάρχει τίποτε μα τίποτε απ΄όσα έμαθα, διάβασα και έκανα σε όλη μου τη ζωή που να μην μου έχουν σταθεί χρήσιμα στο γράψιμο.

Όταν ήμουν έφηβη, η μάνα μου επέμενε για κάποιον περίεργο λόγο να μάθω ότι έχει σχέση με τα γραμματειακά. Πιάσε τέχνη κι άστηνε, τύπου. Στο πακέτο λοιπόν των μαθημάτων εκείνων, υπήρχε και το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης. Και μάλιστα σε μια εποχή που το πιο εξελιγμένο μηχάνημα ήταν η ηλεκτρονική γραφομηχανή και το τέλεξ.

Μια κάποτε άχρηστη δεξιότητα που βαριόμουν αφόρητα και άφησα στα αζήτητα για χρόνια, σήμερα συνεισφέρει στο γράψιμό μου όσο τίποτε. Η παραγωγή μου είναι σημαντικά πιο γρήγορη ενώ όταν πρόκειται για ελεύθερα κείμενα, που απαιτούν ειρμό και δημιουργικότητα, το να γράφω σχεδόν στην ταχύτητα που σκέφτομαι, είναι πολύτιμο.

Το ίδιο συνέβη και με τη λογιστική, την αισθητική, το καράτε, το ψιλικατζίδικο, τον πάγκο στη λαϊκή, το blogging και ό,τι κουλό έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Για αρκετά πράγματα έχω να επιδείξω ιδιαίτερες γνώσεις, μπορώ να κλείσω το μάτι σε πολλά διαφορετικά κοινά και για ό,τι δεν ξέρω, συνεχίζω και διαβάζω ωσάν παλαβή. Γνωρίζω ελάχιστα από αυτά που θα 'πρεπε αλλά αυτά που ξέρω, τα χρησιμοποιώ όσο μπορώ.

Απ΄ την άλλη, το θεωρώ παντελώς ηλίθιο να νομίζει κάποιος ότι το γράψιμο είναι εύκολο και κάτι που σου βγαίνει έτσι απλά. Ναι, αν έχεις κάτι από ταλέντο και αρκετό πάθος, είσαι σε καλό δρόμο.  Αν και έχω δει πολλούς να πορεύονται μια χαρά χωρίς κανένα από αυτά.

Αυτό όμως που δεν σε παίρνει να μην έχεις είναι η διαρκής και μανιώδης δίψα για πληροφορία και μελέτη. Αν δεν αφομοιώνεις με μανία την κουλτούρα της εποχής, την ιστορία, τις επιστήμες και ό,τι κείμενο πέσει στα μάτια σου, δεν έχεις τίποτε απολύτως να πεις πέρα από τα γνωστά, τα τετριμμένα και τα βαρετά. Αν οι λέξεις είναι τα εργαλεία μας, η διαρκής ενημέρωση και οι γνώσεις είναι η ενέργεια για να δουλέψουν. Χωρίς αυτά, τα εργαλεία σου είναι νεκρά.

Θέλω να πω, ναι, μπορείς να γίνεις επαγγελματίας της γραφής από το μηδέν. Μόνο που το μηδέν για ένα οποιοδήποτε άλλο συμβατικό επάγγελμα, δεν ισχύει για το δικό μας. Κάτι που μου πήρε καιρό να ξεπεράσω αλλά ήταν ίσως το κλειδί για να πάρω "μπρος" είναι το εξής:

Αυτά που ξέρεις και αυτά που μαθαίνεις καθημερινά, μην τα κρύψεις από φόβο μήπως δεν είναι αρκετά "υψηλά". Αντίθετα, πρόβαλλέ τα, εμπλούτισέ τα  με γνώσεις, ντύσε τα με ιστορίες, αποτύπωσε κάθε κρυφή απόχρωσή τους και χρησιμοποίησέ τα για να συνθέσεις το δικό σου ξεχωριστό σύμπαν, άξιο να το επισκεφθεί κανείς. 


(και ναι, όταν γράφεις με ρίμες - καλή ώρα -σημαίνει ότι το 'καψες. Ψήσε καφέ.) 4 σχόλια:

 1. Kωνσταντίνα, είσαι μεγάλο ταλέντο, αλλά δεν ξέρω αν το ξέρεις. Έχεις τόσο συγκροτημένη και τέλεια δομημένη σκέψη, που ό,τι και να γράψεις είναι τόσο ευκολοδιάβαστο για τον αναγνώστη που τον ξεκουράζει. Έχεις όμως και μεγάλη ικανότητα σε θέματα οργάνωσης. Ξεκινάς ένα στόχο και σταματάς μόνο όταν τον υλοποιήσεις. Ξέρεις τι να αφήσεις πίσω, που να επιμείνεις, τι δεν προλαβαίνεις να κάνεις και κινείσαι όσο καλύτερα γίνεται με τις συνθήκες που υπάρχουν γύρω σου. Το βιβλίο που έγραψες ήταν άψογο παράδειγμα όλης σου αυτής της ικανότητας. Ήξερες τι ήθελες να δώσεις στον αναγνώστη και το έδωσες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δεδομένη στιγμή. Σε παρακολουθώ, γιατί διαρκώς κάτι (άσχετο με το γράψιμο) μαθαίνω από εσένα. Και φυσικά γιατί έχεις μια αυθεντικότητα, που δε συναντάμε καθόλου εύκολα γύρω μας. Θαυμάζω πάρα πολύ όλες αυτές τις ικανότητές σου και αν με αφήνεις να προσθέσω κάτι στο παραπάνω κείμενό σου είναι ότι αυτά τα στοιχεία βοηθούν κάποιον να γίνει ό,τι έχει στο μυαλό του να γίνει. Ναι, το συγγραφικό ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά η αποφασιστικότητα, η δομημένη σκέψη, το ταλέντο στην οργάνωση και η γνώση ότι δε θα είναι όλοι οι παράγοντες ποτέ τέλειοι για να βγει ένα τέλειο αποτέλεσμα, οπότε προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό στις συνθήκες που υπάρχουν όταν το κάνω, είναι εξίσου σημαντικά. Και δεν είναι αυτονόητα ταλέντα που τα έχει κάθε άνθρωπος. Όμως όλοι μας μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε σε ένα βαθμό. Είσαι μεγάλη έμπνευση για γραφιάδες και μη. Ελπίζω σύντομα να βγάλεις και το επόμενο οδηγό-βιβλίο. Ναι, θα το αγοράσουμε. Αξίζει κάποιος να αγοράσει οποιονδήποτε οδηγό κι αν βγάλεις, ακόμη κι αν πιστεύει ότι δεν τον αφορά η θεματολογία του. (Ελίνα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Ελίνα μου, ακόμη και στο 10% να ισχύουν όσα λες, αυτή εδώ η σελίδα έχει πετύχει το σκοπό της. :)

   Διαγραφή
 2. Ευχαριστούμε για τα ενθαρρυντικά λόγια!Σε διαβάζω από το '09!! Δε φιλοδοξώ να γίνω επαγγελματίας αλλά να έχω το θάρρος της γραπτής μου γνώμης και οι συμβουλές σου με βοηθούν πραγματικά! Μπέττυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ ευχαριστώ Μπέττυ και χαίρομαι πολύ που σου είναι χρήσιμες οι μικρές συμβουλές μου. Να 'σαι καλά! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή