Αγαπάμε ή μισούμε social media;

 Social media και η διάδοση των άρθρων, του website ή του blog σου
Τα social media είναι ο μπελαλίδικος και  φασαριόζικος, αλλά ίσως μοναδικός τρόπος να δουλέψεις ευχάριστα και να ακουστούν οι πελάτες σου χωρίς να ξοδέψουν χρήματα, άδικα.

Τα social media θα γίνουν ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς σου ως κειμενογράφος γιατί είναι η σχεδόν μοναδική επικοινωνία σήμερα, που προσφέρει αληθινή αξία για τα χρήματα που κοστίζει. Όμως το «σπορ» έχει πολλές παγίδες. Εσύ, φρόντισε να πέσεις μέσα με χάρη. :P


Είτε για τον εαυτό σου είτε για τους πελάτες σου, τα κοινωνικά δίκτυα είναι ο μπελαλίδικος και  φασαριόζικος, αλλά ίσως μοναδικός τρόπος να δουλέψεις ευχάριστα και να ακουστούν οι πελάτες σου χωρίς να ξοδέψουν χρήματα, άδικα.

Τί συνέβαινε μέχρι σήμερα

Σκέψου ότι μέχρι τώρα οι περισσότερες εταιρείες πλήρωναν μεγάλα ποσά για λίγα λεπτά τηλεθέασης ή χρόνου ραδιοφώνου ενώ τώρα με ένα post στο Facebook ή με μηδαμινά ποσά ύψους π.χ. 20 και 30 ευρώ για διαφήμιση στα social media, έχουν την ίδια απήχηση και μεταξύ μας, πολλές φορές μεγαλύτερη.

[Βέβαια, το σύστημα σπάνια θα άφηνε τόσο χρήμα διαφήμισης να ξεφύγει και έτσι, πολλές μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν να δίνουν άπειρα χρήματα για διαφήμιση σε ηλεκτρονικές σελίδες που πολύ αμφιβάλλω αν έχουν τα αποτελέσματα που υπόσχονται, ειδικά για την αξία που επιστρέφουν]

Ακόμη σκέψου πως μια μικρή επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να διαθέσει χρήματα για σοβαρή διαφήμιση, κι έτσι το πολύ να έβλεπες κάποια μικρή καταχώρηση ή βουνά από άσκοπα φυλλάδια. Οι περισσότεροι δε, αρκούνταν στις επαγγελματικές κάρτες.

Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο πολύτιμο είναι αυτό το νέο βήμα ειδικά για όσους δεν είχαν καμία πρόσβαση στη διαφήμιση. Αρκεί να ξέρεις να το εκμεταλλευτείς και να ενημερώνεσαι για κάθετι νέο γύρω από αυτό, διαρκώς.

Και η παγίδα

Όμως, όλος αυτός ο χαμός με τα κοινωνικά δίκτυα έχει μια παγίδα για τους δημιουργούς περιεχομένου. Πλέον, καλείσαι αντί για μία καλή ιδέα κι ένα μικρό κείμενο, που άλλοτε θα έμπαιναν στα συμβατικά μέσα, να πρέπει να ετοιμάσεις τουλάχιστον 12(!) για να γεμίσεις το μηνιαίο ημερολόγιο των δημοσιεύσεων, της κάθε εταιρείας που συνεργάζεσαι.

Πρέπει να βρεις  τουλάχιστον 12 καλές ατάκες, 12 ωραίες εικόνες για να τις συνοδεύσεις και γενικά, να κάνεις 12 φορές την ίδια δουλειά για κάθε πελάτη σου. Και όλο αυτό, κάθε μήνα.

Παλιότερα είχες όλο το χρόνο να σκεφτείς ένα σενάριο, το πληρωνόσουν καλύτερα, χώρια που ο χρόνος ζωής του ήταν από μήνα και πάνω.Τώρα, τα χρήματα που θα πληρωθείς για όλο το μηνιαίο πρόγραμμα, είναι περίπου τα λεφτά ενός μόνο άλλοτε τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σεναρίου.

Η δε διάρκεια ζωής της κάθε ιδέας/post σου, είναι μόνο λίγες ώρες. Χώρια που τα συμβατικά μέσα αρχίζουν και συναγωνίζονται το νέο μέσο σε ταχύτητες και εναλλαγή περιεχομένου που θα τραβήξει το ενδιαφέρον. Άρα, σου ζητούν ολοένα και περισσότερες ιδέες τις οποίες πληρώνουν – μάντεψε! – όσο περίπου τις εφήμερες ηλεκτρονικές ιδέες σου. Ξέρω, αδικία, όμως με τον καιρό αναγκαστικά προσαρμόζεσαι.

Πολλοί κειμενογράφοι ή ακόμη και μικρές εταιρείες «σνομπάρουν» τα κοινωνικά δίκτυα όμως δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο λάθος αυτό.

[πολυλογία mode on]
Όλο αυτό μου θυμίζει λίγο όσους πρωτοσνόμπαραν το διαδίκτυο. Θυμάμαι πολλούς συναδέλφους που με καμάρι μου έλεγαν «ααα εγώ δεν το αντέχω το ίντερνετ», «μόδα είναι θα περάσει». Αυτό που δεν διευκρίνιζαν ήταν ποιό ακριβώς κομμάτι δεν άντεχαν ή δεν θα ζούσε.

Γιατί ο ηλεκτρονικός μας κόσμος δεν είναι ένα πράγμα, είναι μέσο. Τί δεν σου αρέσει; Το παιχνίδι, τα βιβλία,οι ταινίες,η μουσική, η δικτύωση, τί ακριβώς; Γιατί ναι, πολλές σελίδες πεθαίνουν, πολλές μόδες του διαδικτύου εξαφανίζονται αλλά το μέσο όχι μόνο ζει και βασιλεύει αλλά έχει κυριεύσει και την άλλη, την πραγματική μας υποτίθεται, ζωή.
[πολυλογία mode off]

Αν θες λοιπόν τη γνώμη μου, από την πλευρά του κειμενογράφου, το περιεχόμενο για τα κοινωνικά δίκτυα, είναι μια πολύ καλή λύση σταθερής συνεργασίας που ως δουλειά, πίστεψέ με, θα τη λατρέψεις.

Σπάνια είναι βαρετή, η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα, μπορεί να έχει όσο χιούμορ θες και γενικά, σου δίνει πολλή ελευθερία να δημιουργήσεις και να περάσεις καλά. Χώρια που βλέπεις άμεσα την απήχηση στους αναγνώστες και αυτό σου ανεβάζει το ηθικό.

Ακόμη, τα άρθρα σου, τα δελτία τύπου, τα διαφημιστικά σου κείμενα αλλά και ολόκληρες ιστοσελίδες που δημιουργείς έχουν έναν νέο τρόπο διαχρονικής διασποράς που είναι πολύτιμος σήμερα. Ειδικά εάν δεν έχεις τον χρόνο ή ο πελάτης σου τον προυπολογισμό να ανανεώνει το περιεχόμενο καθημερινά.

Η εκπαίδευση των πελατών σου

Το μόνο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς σου, θα είναι να εξηγήσεις πόσο σημαντικά είναι τα κοινωνικά δίκτυα για μια εταιρεία και ειδικά, μικρή. Θέλει τρομερή υπομονή, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες ή σε ανθρώπους που το μόνο που βλέπουν στα κοινωνικά δίκτυα είναι χαβαλές και κουτσομπολιό, να τους πείσεις πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο.

Και το αστείο είναι, πως η δημιουργία μιας σελίδας στα κοινωνικά δίκτυα είναι δουλειά λίγων λεπτών και προσφέρει ευρεία διασπορά, ακόμη κι αν η θέασή της χωρίς διαφήμιση, είναι πολύ μικρότερη. Απλά σκέψου πως δίνεις σε μια μικρή επιχείρηση ή έναν επαγγελματία έναν χώρο που «διαβάζουν» πιο συχνά οι μηχανές αναζήτησης απ΄ότι η ιστοσελίδα του.

Διότι, οι πελάτες μιας εταιρείας, πιο εύκολα θα ρωτήσουν/ψάξουν γι’ αυτήν στα κοινωνικά δίκτυα παρά στη σελίδα της. Το ωράριό της, οι τιμές της, ένα προϊόν που ψάχνουν, όλες οι ερωτήσεις αυτού του είδους, γίνονται κατά κόρον στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακόμη, μια εταιρεία μπορεί να ενημερώσει για κάθε άμεσο νέο ή προσφορά το κοινό, σε λίγα δευτερόλεπτα. Ένα κομμωτήριο με αναδουλειές μπορεί να βάλει μια προσφορά μιας μέρας ή λίγων λεπτών στο Twitter, το Facebook ή το Foursquare και να προσελκύσει άμεσα πελάτες.

Πώς πείθεις έναν επαγγελματία να δραστηριοποιηθεί στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτό που θα πρότεινα, εάν σου προκύψει δύσπιστος πελάτης είναι το εξής:
  • Δημιούργησέ του δωρεάν μια σελίδα στο Facebook με τη βασική πληροφορία (από το website ή το υλικό του).
  • Φτιάξε ένα ημερολόγιο δημοσιεύσεων για τον πρώτο μήνα που θα περιλαμβάνει όλη την ενημέρωση για την εταιρεία ή τον επαγγελματία.
  •  Ντύσε τη σελίδα με το λογότυπο, μια εικόνα για cover και ωραίες εικόνες για κάθε δημοσίευση (δες εδώ πού θα βρεις δωρεάν εικόνες) και ζήτησε τη λίστα των συνεργατών του, για να δημιουργήσεις τους πρώτους δεσμούς στην πλατφόρμα που διάλεξες.
  • Τέλος, ανάμεσα στις δημοσιεύσεις, ζήτησε να βάλεις μία-δύο ειδικές προσφορές μόνο για τους φίλους της σελίδας. Μια μικρή έκπτωση, κάποιο δώρο, ακόμη και με τη μορφή του διαγωνισμού με κλήρωση.
Δεν είναι τόση δουλειά όσο ακούγεται όλο αυτό και το κυριότερο, δεν υπάρχει περίπτωση στο τέλος του μήνα να μην αυξηθούν οι πωλήσεις και να μην θελήσει να συνεχίσεις την προσπάθεια.

Πώς να βρεις μόνιμους σταθερούς πελάτες για να κρατάς τις σελίδες τους στα κοινωνικά δίκτυα

Η πιο ωραία ιδέα που μάλιστα δοκιμάστηκε και πέτυχε από ήδη δύο συναδέλφους, ήταν η εξής απλή. Περιηγήσου σε websites εταιρειών και όσες εντοπίσεις να μην έχουν παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, πρότεινέ τους με ένα απλό email να σε δοκιμάσουν για έναν μήνα δωρεάν. Οι δύο φίλοι μου έστειλαν πάνω από 100 τέτοια μηνύματα. Προσωπικά, απλά και ξεκάθαρα.

Ο ένας έχει ήδη 5 σταθερούς πελάτες και ο άλλος χρειάστηκε να ψάξει κάποιον να τον βοηθήσει διότι ανταποκρίθηκαν 20 εταιρείες και όλες ήθελαν μετά σταθερή συνεργασία.

Όπως θα δεις, τα πράγματα είναι πολύ απλά αν θες να δουλέψεις. Θέλει γνώση, υπομονή και πολλή όρεξη για ποιοτική δουλειά. Τα υπόλοιπα, έρχονται από μόνα τους.Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

1 σχόλιο:

  1. Θα ήθελα να αναφέρω, αναφορικά με την "εκπαίδευση" του πελάτη, κάτι από τη μικρή μου εμπειρία: α. τονίζεις στον πελάτη το ποσοστό των φβ φανς που θα βλέπει τα ποστς χωρίς προμόσιο, 5-7% αν δεν κάνω λάθος και β. ξεκαθαρίζεις ότι δεν μπορείς να εξάγεις πελατολόγιο από τους φανς, διευθύνσεις ονόματα κ.λπ. Οι άπειροι πελάτες είναι διστακτικοί αλλά άμα πάρουν αμπάριζα δεν φρενάρουν με τίποτα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή