SEO για συγγραφείς και αρθρογράφους. Οι κανόνες και οι τεχνικές.


SEO για συγγραφείς, bloggers, αρθρογράφους. Κανόνες και τεχνικές.
SEO είναι με απλά λόγια, το σύνολο των τεχνικών για να βελτιώσεις τα κείμενά σου, ώστε να τα βρίσκουν ευκολότερα οι μηχανές αναζήτησης και να έχουν καλύτερη θέση στις σελίδες αποτελεσμάτων.
[photo]

Μάθε με απλά λόγια τί σημαίνει και πώς εφαρμόζεται το SEO από συγγραφείς και πώς να ξεχωρίσεις γράφοντας κείμενα φιλικά για τις μηχανές αναζήτησης αλλά πρωτίστως, για τους αναγνώστες.

Ο κυριότερος κανόνας μου όσον αφορά το SEO είναι ο εξής: όσο φιλικό οφείλει να είναι ένα κείμενο προς τις μηχανές αναζήτησης, άλλο τόσο οφείλει να είναι και προς τον χρήστη. Εάν νοιαστείς μόνο για το πρώτο τότε οι χρήστες έχουν τη δύναμη να στο στείλουν στις τελευταίες σελίδες της Google.

Αν το καταλάβεις αυτό, τότε θα εστιάσεις στα καλογραμμένα, πυκνά και ενδιαφέροντα κείμενα, ενώ αυτά με τη σειρά τους, θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού σου και θα σε οδηγήσουν σύντομα στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, ακόμη κι αν δεν έχεις ιδέα από SEO ή δεν έχεις υιοθετήσει καμία από τις παρακάτω πρακτικές του.

Σε αυτό λοιπόν, έχουν μεγάλο λόγο και οι χρήστες. Εάν δηλαδή φεύγουν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από τη σελίδα σου, αυτό σημαίνει ότι το κακό ή μη σχετικό περιεχόμενο, σου κάνει τελικά ζημιά και  πάνε στράφι οι προσπάθειες και πιθανόν τα χρήματα που ξοδεύεις, για να οδηγήσεις το κοινό στη σελίδα σου. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.


SEO ή αλλιώς Search Engine Optimization είναι με απλά λόγια, το σύνολο των τεχνικών για να βελτιώσεις τα κείμενά σου, ώστε να τα βρίσκουν ευκολότερα οι μηχανές αναζήτησης και να έχουν καλύτερη θέση στις σελίδες αποτελεσμάτων. Παρόλα αυτά, το να βρεθείς στην πρώτη σελίδα της Google για λίγο δεν λέει τίποτα, το σωστό SEO θα πρέπει να στοχεύει σε μια καλή αλλά και διαχρονική παρουσία στα πρώτα αποτελέσματα.

Αν βέβαια παιδευτείς και λίγο πάνω στις τεχνικές SEO, τότε το περιεχόμενό σου θα έχει πραγματικά μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με των ανταγωνιστών σου. Σημείωσε, πως για έναν σχεδιαστή ή έναν προγραμματιστή, το SEO περιλαμβάνει το σύνολο των πρακτικών που αφορούν το δικό τους αντικείμενο κυρίως, οπότε εσύ καλείσαι να επέμβεις αποκλειστικά στα κείμενα για να τα κάνεις ελκυστικά στους χρήστες και άρα, στις μηχανές αναζήτησης.

Ας δούμε πού καλείσαι να επέμβεις, λοιπόν:

Λέξεις - κλειδιά

Για να τα ξεκαθαρίσουμε, οι λέξεις-κλειδιά, δεν είναι μόνο λέξεις αλλά και φράσεις ενώ ως προς τη γραμματική τους, ξέχνα ό,τι ξέρεις, εδώ όλα επιτρέπονται. :) Αυτό συμβαίνει διότι από slang μέχρι greeklish, όλα θα τα βρεις ως όρους αναζήτησης που χρησιμοποιούν περισσότερο όσοι ψάχνουν κάτι στις μηχανές αναζήτησης.

Προτού λοιπόν (ή και αφού) γράψεις ένα κείμενο, πρέπει να βρεις τις δημοφιλέστερες λέξεις- κλειδιά που θα οδηγήσουν τους χρήστες στη σελίδα σου και να τις εντάξεις κι αυτές αλλά με φειδώ. Για τις καλύτερες λέξεις-κλειδιά σε σχέση με το αντικείμενο που γράφεις, θα πρότεινα να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό στο Keyword Planner όπου θα μπορείς να ελέγχεις τις λέξεις που θεωρείς σημαντικές, εάν δηλαδή όντως έχουν τη δυναμική που νομίζεις.

Εάν για παράδειγμα, το περιεχόμενό σου αφορά διακοπές, στο keyword planner θα δεις πως για την ελληνική γλώσσα, η λέξη "ξενοδοχεία" είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να λείπει από τα κείμενά σου. Βέβαια, μην τα ξαναλέμε, ποτέ μην θυσιάζεις ένα καλό κείμενο για χάρη των keywords. Εάν μία λέξη είναι πολύ δημοφιλής αλλά δεν ταιριάζει με όσα γράφεις, άφησέ την στην άκρη για κάποιο άλλο κείμενο.

Τέλος, την μία ή τις δύο πιο σημαντικότερες λέξεις-κλειδιά, βάλε τις και στον τίτλο του κειμένου σου. Έτσι, το ισχυροποιείς σημαντικά έναντι στα ανταγωνιστικά κείμενα.

Σπονδυλωτό γράψιμο

Για να κάνεις ένα κείμενο περισσότερο φιλικό στους χρήστες πρέπει να λάβεις υπόψη σου το περιβάλλον ανάγνωσης. Η οθόνη παρότι συνηθίστηκε, συνεχίζει να μην είναι το φιλικότερο μέσο, ειδικά για μεγάλα κείμενα. Επίσης, οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες βιάζονται πολύ και αποσπώνται εύκολα.

Έτσι, ακολούθησε τον σίγουρο δρόμο και σπάσε κάθε κείμενό σου σε παραγράφους 3-4 γραμμών, με μεσότιτλους όπου είναι εφικτό. Χρησιμοποίησε όσο περισσότερο μπορείς bullets και αριθμήσεις, ενώ προσπάθησε να συμπυκνώνεις τη γραφή σου, ώστε να αποφεύγεται η φλυαρία και κυρίως, οι επαναλήψεις. Θυμήσου να συμπεριλαμβάνεις σε κάθε κείμενό σου, μια καλή περιγραφή στην αρχή και μια καλή σύνοψη στο τέλος. Γενικά, ακολούθησε τα βασικά της πιο διαδεδομένης φόρμας και θα είσαι μια χαρά.

Τέλος, μην ξεχνάς πως ο χρόνος που διαθέτει ένας χρήστης για να αποφασίσει εάν το κείμενό σου είναι ενδιαφέρον, είναι ελάχιστα δευτερόλεπτα. Είσαι ένα μόνο κλικ μακριά από τρομερά ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει, να ακούσει και να δει, οπότε εάν θέλεις να τον κερδίσεις, άσε τις πολλές αναλύσεις και μπες κατευθείαν στο θέμα. :)

Αληθινή χρησιμότητα

Το ηλεκτρονικό περιβάλλον, έχει τους δικούς του κώδικες και κανόνες συμπεριφοράς που εάν τους αγνοήσεις ή προσπαθήσεις να τους παρακάμψεις, οι χρήστες θα σε απορρίψουν. Όλοι γελάσαμε με τα πρώτα άρθρα εφημερίδων που αρνούνταν να βάλουν εξωτερικά link και οι περισσότεροι προτιμήσαμε εκείνα που μας έδιναν την πληροφορία με link στις πηγές και credit σε δημοσιογράφους ή blogger που πρωτομοιράζονταν μια είδηση.

Πλέον, κανείς σοβαρός δεν τσιγγουνεύονται να δώσει συνδέσμους ακόμη και σε μικρά blog, διότι είναι πλέον σαφές πως εάν η αξία του περιεχομένου σου είναι πολύ ποιοτική και μοιράζεσαι με το κοινό σου πραγματικά χρήσιμη πληροφορία, τότε ανεβαίνεις σημαντικά στην προτίμησή του και άρα, στις μηχανές αναζήτησης.

Κέρδισε λοιπόν την εμπιστοσύνη του κοινού σου με πραγματικά χρήσιμους συνδέσμους και δώσε κύρος στο περιεχόμενό σου με εξωτερικούς συνδέσμους σε επιστημονικές έρευνες, ανακαλύψεις και στατιστικές. Πρόκειται για έμμεση αλλά άριστη πρακτική SEO.

Τέλος, πολύ σημαντικό κομμάτι του linking είναι και τα εσωτερικά links, όπου συνδέεις κομμάτια του περιεχομένου σου με άλλα κείμενα της σελίδας σου. Βέβαια, εδώ είναι σημαντικό να μην το παρακάνεις (όχι πάνω από 3-5 link σε ένα κείμενο) και ακόμη πιο σημαντικό, τα κείμενα που παραπέμπεις τον χρήστη να είναι πραγματικά σχετικά και χρήσιμα και όχι μόνο για να αυξήσεις τα κλικ ή την παραμονή του στη σελίδα σου.

Metadata

Πολλές φορές, θα σου ζητηθεί μαζί με το περιεχόμενο μιας ηλεκτρονικής σελίδας, να γράψεις και  metadata. Τί είναι αυτό; Πολύ απλά ό,τι λέει η λέξη: τα δεδομένα που περιγράφουν τα δεδομένα. Για έναν κειμενογράφο ή αρθρογράφο ηλεκτρονικών κειμένων, αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνοδέψει κάθε κείμενό του, με μια περιγραφική φράση που να επεξηγεί τί θα βρει ο αναγνώστης στην κάθε σελίδα ενός ιστότοπου.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχεις περισσότερα πεδία να συμπληρώσεις όπως τίτλο κειμένου, ημερομηνία δημοσίευσης, url και άλλες σύντομες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατάταξή της ώστε να προσελκύει σωστά τους αναγνώστες.

Προσπάθησε να είναι σύντομες οι περιγραφές σου, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, θα σου δίνεται αριθμός χαρακτήρων που δεν πρέπει να ξεπεράσεις. Κάθε κείμενο ή σελίδα που συμπεριλαμβάνει metadata είναι πολύ πιο φιλική στις μηχανές αναζήτησης και επιβάλλεται ως απαραίτητη πρακτική SEO.

Εάν διατηρείς blog και θέλεις να προσθέτεις metadata σε κάθε δημοσίευσή σου, τότε ψάξε για το ανάλογο plugin  που διατίθεται για την πλατφόρμα που δουλεύεις (κάνε ένα search με τους όρους SEO plugin). Προσωπικά γνωρίζω εκείνο της Wordpress, όμως είμαι σίγουρη ότι και το blogger διαθέτει πια τουλάχιστον ένα.
[Αν και μεταξύ μας, το blogger ανήκει στη Google, οπότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα blog που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα της, έχουν προτεραιότητα στις μηχανές αναζήτησης. ;) ]


Eτικέτες, κατηγορίες και hashtags

Οτιδήποτε βάζει "ταμπέλα" στο περιεχόμενό σου και επεξηγεί μονολεκτικά τί περίπου θα διαβάσει κανείς είναι χρυσάφι για τις μηχανές αναζήτησης, διότι το διαχειρίζονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Εδώ χρειάζεται εξαιρετική έρευνα για να είσαι ακριβής, όμως η τακτική αυτή αποδίδει. Επίσης, σε όλα τα social media καλό είναι να χρησιμοποιείς hashtags.

Ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλή είναι διότι βοηθούν σημαντικά το social search και όχι μόνο, ενώ  ανταποδίδουν με καλό rank. Χρησιμοποίησέ τα πιο δημοφιλή hashtags ή φτιάξε τα δικά σου. Επίσης, έχε υπόψη σου πως ένα hashtag βοηθά σημαντικά και εσένα να διαχειρίζεσαι το περιεχόμενο, τις καμπάνιες και γενικά όλα όσα αφορούν ένα brand, μία σελίδα ή ένα θέμα.

Η προσθήκη φωτογραφιών στα κείμενά σου θεωρείται απαραίτητη, ειδικά για τη διάδοσή του στα social media αλλά αυτό το αφήνω για μελλοντική ανάλυση. :)


Σε γενικές γραμμές, αυτές είναι οι κυριότερες πρακτικές SEO για έναν συγγραφέα ηλεκτρονικών κειμένων κι ενώ ξέρω ότι κάπου εδώ και σύμφωνα με τις παραπάνω συμβουλές μου, σου οφείλω μια σύνοψη των όσων διάβασες για λόγους SEO, μάλλον θα σε αφήσω σύξυλο γιατί ήδη βγήκε σεντόνι και υπάρχει φόβος να θυμηθώ άλλα δέκα.  :)
The Blog Job. Το πρώτο ebook του Live Write Earn. The Blog Job. Το πρώτο ebook του LiveWriteEarn.com για εισόδημα από το γράψιμο!

Ένας πλήρης οδηγός για να δημιουργήσεις, να γράψεις, να διαφημίσεις και να μετατρέψεις το ηλεκτρονικό σου ημερολόγιο σε μια κανονικότατη δουλειά με ικανό εισόδημα για να σε ζήσει.

Το The Blog Job πωλείται ως ebook στο Sellfy, όπου μπορείς να ρίξεις και μια γρήγορη ματιά στη λίστα των περιεχομένων του.


Καλή ανάγνωση!


7 σχόλια:

 1. Πολύ καλό άρθρο. Θα ήθελα να προσθέσω και την σημασία της χρησιμοποίησης στο κείμενο των related keywords. Πρόκειται για τις λέξεις-κλειδιά που συσχετίζονται με την κύρια λέξη-κλειδί. Για παράδειγμα αν το κύριο keyword είναι "Barack Obama" τα related-keywords είναι τα "president", "Washington", "government", "White House" κτλ. Η προσέγγιση αυτή αφορά στο semantic seo το οποίο αντανακλά τον τρόπο που οργανώνει η Google την πληροφορία. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί το Knowledge Graph το οποίο αποτελείται από entities που σχετίζονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα το entity "Barack Obama" συσχετίζεται με το entity "White House" κτλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ πολύ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ χρήσιμο. Μια πρώτη ιδέα την πήρα. Μερικά μοιάζουν πολύ και μου θυμίζουν τον τρόπο που χειριζόμασταν το rene.com ως site αλλά με τον Τζεφ web master για το dreamweever. Εγώ έβλεπα μόνο αλλά είχα δει πολλά. Δεν ξέρω αν μπορώ να τολμήσω, θα δείξει. Θενκς Κωνσταντίνα μου, έχω άγνωστες λέξεις αλλά θα τις βρω. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εξαιρετική δουλειά. Να επισημάνω όμως επίσης ότι το περιεχόμενο θα πρέπει πάντα να είναι μοναδικό, δηλαδή να μην είναι απλό copy – paste άλλου άρθρου ή μία πολύ εξώφθαλμη παράφραση. Επίσης, αν είναι να κάνει κανείς μετάφραση με το Google translate, ας ελέγξει το κείμενο πριν το δημοσιεύσει. Η τεμπελιά φαίνεται και χτυπάει πολύ άσχημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ και κυρίως για τις επισημάνσεις. Ειδικά για την αντιγραφή είναι πολύ σημαντικές. Τα ψιλοαναλύω και εδώ: http://www.livewriteearn.com/2016/06/plagiarism-burn.html

   Διαγραφή
 5. Πολύ καλό άρθρο! Να προσθέσω ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή γραμματοσειράς και χρωμάτων. Καλό είναι να μένουμε στις «παραδόσεις» και να αποφεύγουμε τις καλλιτεχνίες. Όσο πιο «καλλιτεχνική» είναι μια γραμματοσειρά, τόσο πιο δυσανάγνωστο θα είναι το κείμενο. Επίσης, προς Θεού, μακριά από το συνδυασμό μαύρο background – λευκή γραμματοσειρά! Κουράζει πάρα πολύ τα μάτια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή