Θα ψώνιζες ποτέ από ανορθόγραφο e-shop;


 Θα ψώνιζες ποτέ από ανορθόγραφο eshop? Το σωστό περιεχόμενο αυξάνει τις πωλήσεις
Όταν πρόκειται για το επάγγελμά σου, το blog, το website ή το eshop σου, εκεί συνήθως ο πελάτης και ο δυνητικός πελάτης, δύσκολα δείχνουν ανοχή στα λάθη και τις ατέλειες.


Ένα e-shop ή μια επαγγελματική σελίδα με λάθη ή ατέλειες, συνειρμικά, υποσυνείδητα και ακαριαία θα διώξει τους περισσότερους πελάτες ή δυνητικούς πελάτες, από όσους τα εντοπίσουν.

"Θα ψώνιζες ποτέ από ανορθόγραφο e-shop;" Αυτός ακριβώς ήταν ο τίτλος στα αγγλικά, που έπιασε πρόσφατα το μάτι μου στο RSS και σχεδόν με στοίχειωσε η ευφυΐα του. Ακριβώς αυτό! Σε μια φράση, εξήγησε αυτό που θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω με λίιιιγο περισσότερες (και γι' αυτό, σε περίπτωση που έχεις ήδη πειστεί, μη χάσεις το χρόνο σου, καλύτερα διάβασε τις αγγελίες της εβδομάδας για συγγραφή :) ).

Αυτή η φράση βέβαια, μπορεί να έπεισε εσένα, δεν αρκεί όμως πάντα για να πείσεις τον πελάτη σου για την ανάγκη ενός επαγγελματία της γραφής. Οπότε, ρίξε μια ματιά παρακάτω.


Γενικά δεν είμαι ανορθόγραφη, μα σίγουρα κάτι θα μου ξεφύγει πάνω στις άπειρες σελίδες που γράφω κάθε μέρα, οπότε τουλάχιστον τα επαγγελματικά μου κείμενα, αναγκαστικά τα ξαναπερνάω δυο και τρεις φορές πριν τα παραδώσω.

Παρόλα αυτά και έως πρόσφατα, στεκόμουν απέναντι σε όσους έκραζαν νυχθημερόν τις ανορθογραφίες και τα greeklish στην ηλεκτρονική γραφή. Εννοείται είμαι ακόμη απέναντί τους όταν μιλάμε για την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και εννοείται ακόμη δοξάζω τα greeklish και τις ανορθογραφίες διότι απενοχοποίησαν πολύ κόσμο που δεν είχε τη μόρφωση και ντρεπόταν να γράψει, χαρίζοντάς του την ελευθερία να εκφραστεί και να επικοινωνήσει.

Άλλωστε δεν πρόκειται για μόνιμη κατάσταση, ειδικά η ανορθογραφία είναι ασθένεια που περνάει γρήγορα, ειδικά όταν πρόκειται για τα ηλεκτρονικά μέσα. Διαβάζουμε όλοι τόσο πολύ καθημερινά, που σύντομα το μάτι εξασκείται στην σωστή ορθογραφία της κάθε λέξης και χωρίς να το καταλάβουμε, γράφουμε ολόσωστα.

Αρκεί να θυμηθείς τη γραφή των γύρω σου τον πρώτο καιρό του Facebook - ναι, πριν τα selfies που έγραφαν και κάτι παραπάνω - με την τωρινή τους γραφή. Πρόκειται όντως για εκπαίδευση, όχι μόνο στο μέσο αλλά και στην ορθογραφία, τη συγγραφή γενικά αλλά στους κώδικες και τη διαφορετική γλώσσα που οφείλεις να χρησιμοποιείς στο κάθε κανάλι. Αυτά, για τη μεταξύ μας επικοινωνία.

Όταν απ΄την άλλη πρόκειται για το επάγγελμά σου, το website σου ή το eshop σου, εκεί συνήθως ο πελάτης και ο δυνητικός πελάτης δύσκολα δείχνουν ανοχή στα λάθη και τις ατέλειες.

Οι ανορθογραφίες ενός eshop δεν θα γίνουν αντιληπτές από όλους τους χρήστες, όμως σε όσους χτυπήσουν στο μάτι, έχουν κι άλλα πράγματα να πουν, πάντοτε υποσυνείδητα και σχεδόν αστραπιαία που συνειρμικά τον απωθούν.

Δες τον συλλογισμό:

1. η δουλειά έγινε πρόχειρα, μάλλον από ερασιτέχνη,

2. άρα μάλλον και το e-shop έγινε πρόχειρα,

3.  ίσως και τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες του να είναι δεύτερης ποιότητας,

4. πιθανότατα και το λογισμικό του να μην δουλεύει καλά,

5. μάλλον είναι ρίσκο να βάλω σε ένα τέτοιο e-shop τα στοιχεία της πιστωτικής μου κάρτας.

Θα μπορούσα να σου γράψω μια γιγάντια λίστα με συμπεράσματα, όμως η αλήθεια είναι πως και από αυτά, τα περισσότερα είναι άδικα, υπερβολικά και σε αρκετές περιπτώσεις, ρατσιστικά. Όμως γενικά ο χρήστης, κάτι από αυτά θα σκεφτεί.

Μην σου φαίνεται καθόλου τραβηγμένο. Είναι η ίδια λογική, με την αντίδραση όλων μας σε εκείνα τα τραγικά μαύρα websites με τα γιγάντια ή πολύχρωμα γράμματα μια δεκαετία πριν, που μόλις τα άνοιγες έτρεχες να τα κλείσεις επί τόπου μην τυχόν και κάνεις κλικ γιατί φοβόσουν μην κολλήσεις ιούς (ή να γεμίσεις δεκάδες pop-ups με γυμνές).

Δυστυχώς στις επαγγελματικές σελίδες, τα ορθογραφικά και γενικά τα λάθη, παραπέμπουν σε ερασιτεχνισμό και καχυποψία για τον επαγγελματισμό τους και κατ' επέκταση των υπηρεσιών και των προϊόντων που προωθούν.

Εάν λοιπόν γενικά δεν σε πολυενοχλούν τα λάθη, σε αυτή τη δουλειά πρέπει να μάθεις να σε ενοχλούν πολύ. Μάλιστα, σε περίπτωση που τα εντοπίσεις σε websites πελατών ή φίλων σου, οφείλεις πάντοτε να τα επισημαίνεις. Μην φοβάσαι, δεν θα παρεξηγηθείς!
Εντάξει, κι αν θυμώσουν, μπορείς πάντα να τους στείλεις αυτό το άρθρο και θα καταλάβουν. ;)

Ακόμη:  Πόση σημασία πρέπει να δίνεις στα keywords;Έχουμε και newsletter άμα δεν το 'μαθες!

Αν δεν έχεις χρόνο να παρακολουθείς τη σελίδα ή δεν μπορείς να περιμένεις να δημοσιευτούν τα σημαντικά και κυρίως οι νέες αγγελίες για γράψιμο, τότε με αυτό το τέλειο newsletter θα τα ‘χεις όλα, νωρίτερα, στον χώρο σου, αααβάδιστα!  :)

Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο, πολύ καλό το άρθρο σου αλλά έχω μια ένσταση όσο αναφορά τα Greeklish που είπες ότι τα δοξάζεις τα greeklish και τις ανορθογραφίες διότι απενοχοποίησαν πολύ κόσμο που δεν είχε τη μόρφωση.
    Επειδή υπάρχουν αυτόματοι ορθογράφοι στους browsers θα μπορούσαν οι ανορθόγραφοι να χρησιμοποιήσουν αυτούς και όχι την εύκολη λύση των greeklish. Προσωπικά, όταν βλέπω σχόλιο ή κείμενο σε greeklish, το προσπερνάω.

    Αφού είσαι ανορθόγραφος ρε αδερφέ, ψάξου λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή