Τα keywords είναι υπερεκτιμημένα

SEO για έναν αρθρογράφο ή blogger, δεν είναι μόνο τα keywords
SEO για έναν αρθρογράφο ή blogger, δεν είναι μόνο τα keywords....και τί θα 'πρεπε να σημαίνει καλό SEO για έναν συγγραφέα ηλεκτρονικών κειμένων.

Έχω δει πάρα πολλά άρθρα που η χρήση λέξεων-κλειδιών ήταν ακριβώς αυτό που όλοι θα ζητούσαμε αν είχαμε επιχείρηση με παρουσία online. Γεμάτα λέξεις κλειδιά σε κάθε πιθανή θέση, εκδοχή και παράγωγό τους.

Όμως η πρεμούρα για ορατότητα στις μηχανές αναζήτησης έχει προκαλέσει ένα παράξενο φαινόμενο ως προς τα κείμενα που βλέπουμε τριγύρω. Γίνονται όλο και πιο “μηχανικά”, περισσότερο ακατανόητα και σίγουρα λιγότερο ενδιαφέροντα. Και το αστείο; Πατώνουν στις μηχανές αναζήτησης.  


SEO για έναν αρθρογράφο ή blogger, δεν είναι μόνο τα keywords.
Οι περισσότεροι θεωρούν ως μόνη σημαντική SEO δουλειά σε ένα κείμενο να προσθέσεις τις σωστές λέξεις, η Google όμως, όχι. Η λέξη - κλειδί που επιμένεις να χρησιμοποιείς τόσο πολύ, μπορεί να είναι η σωστή για να ψάξει το κοινό μια πληροφορία για το αντικείμενό σου και να σε βρει. Το αν όμως η συγκεκριμένη πληροφορία που αντιστοιχεί σε κάθε keyword υπάρχει στη σελίδα σου, αυτό λίγοι το σκέφτονται.

Η Google σε τοποθετεί ψηλά στα αποτελέσματά της, όχι διότι μιλάς για κάτι αλλά διότι μιλάς για κάτι καλά. Μετράει πόση ώρα έμεινε στη σελίδα ο χρήστης, το bounce rate, πόσες ακόμη σελίδες διάβασε και γενικά εάν προσφέρεις στο κοινό αξία. Αλλιώς μένεις χαμηλά ή και στα αζήτητα ενώ το αστείο όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πως όλοι ρίχνουν το φταίξιμο πρώτα στο design και μετά στη λειτουργικότητα της σελίδας.

Κανείς δεν κάθεται να διαβάσει το ίδιο το κείμενο σα να ήταν ο αναγνώστης που έκανε τον κόπο κι έγραψε στο Google Search τη λέξη ή τη φράση αυτή. Κανείς δεν λαμβάνει υπόψη πως ο χρήστης πιθανόν πάτησε πιο πριν μερικά αποτελέσματα, δεν τον ικανοποίησαν και έρχεται σε εσένα για την πληροφόρησή του.

Εάν για παράδειγμα, κάποιος ψάχνει πληροφορίες για αλλαγή υφάσματος στις καρέκλες σκηνοθέτη (και δεν είσαι σελίδα με DIY συμβουλές αλλά) πουλάς νέα πανιά ή καρέκλες σκηνοθέτη, τότε μην τον διώξεις -και θυμώσεις- με ένα κείμενο που εκθειάζει τα υφάσματα και τις καρέκλες σου. Δε δίνεις αξία στον χρήστη, του σπαταλάς τον χρόνο, κι αν μου μοιάζει και λιγάκι, δεν πρόκειται να ψωνίσει ποτέ από το μαγαζί σου.

Ένα τέλεια προσαρμοσμένο κείμενο για μηχανές αναζήτησης, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ως προς τις λέξεις του, θα ήταν ένα ολοκληρωμένο άρθρο, τουλάχιστον 600-800 λέξεων με όλη την πληροφορία για αλλαγή υφάσματος, όπως π.χ. αν γίνεται, αν είναι εύκολο ή όχι, όλες τις επιλογές σου όπως diy, τους επαγγελματίες ή να κάνεις αγορά νέου, με ανάλυση υπέρ και κατά, χρόνους, κόστη, είδη υφασμάτων, κτλ.

Δεν είναι αστείο, αλλά σκέψου το, φτάσαμε στην εποχή που το ζητούμενο είναι να ταιριάζει το περιεχόμενο ενός κειμένου με τον τίτλο και τις λέξεις- κλειδιά του. Ευτυχώς δηλαδή που η Google το επιβραβεύει αυτό γιατί θα ζούσαμε μια πολύ σουρεαλιστική online ζωή!Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου