Γράψε για websites που μοιράζονται μαζί σου τα κέρδη των άρθρων σου

Γράψε για websites που μοιράζονται μαζί σου τα κέρδη των άρθρων σου
Με απλά λόγια, εκείνοι βάζουν τον χώρο, τη διαφήμιση και το μεγάλο αναγνωστικό κοινό και εσύ βάζεις τα κείμενα. Τα έσοδα από το κάθε κείμενο, τα μοιράζεστε. Το πώς, πόσα και πότε, το ορίζει ο κάθε ιστότοπος. 

Ένας από τους "παραδοσιακούς" τρόπους να κερδίζεις εισόδημα από το γράψιμο είναι να φτιάξεις το δικό σου website ή blog. Για να φτάσεις όμως στο σημείο να φιλοξενείς διαφήμιση και να σου προσφέρει έσοδα ικανά να σε ζήσουν, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και συνήθως χωρίς επιτυχία. 

Στην αγορά, θα βρεις πολλούς να υποστηρίζουν το αντίθετο και να μοιράζονται "μυστικά" για το πως θα κάνεις το adsense να σου αποφέρει περισσότερα από τα ψίχουλα που δίνει συνήθως, πόσο πιο επιτυχημένα είναι τα θεματικά websites/blogs και ποιά θέματα έχουν περισσότερη απήχηση.

Όμως, το σίγουρο είναι πως εάν δεν γράφεις κάθε μα κάθε μέρα, κείμενα 500 λέξεων και άνω, τουλάχιστον για δύο χρόνια και μάλιστα περιεχόμενο αξίας που θα προσφέρει σοβαρή βοήθεια και πληροφορία στους χρήστες, τότε δεν έχεις καμία πιθανότητα για εισόδημα.  

Aκόμη βέβαια κι αν τα κάνεις αυτά όλα, πάλι δεν σου εγγυάται κανείς το εισόδημά σου. Ειδικά εάν δεν σκοπεύεις να πληρώσεις διαφήμιση ή να βρεις μόνιμους χορηγούς για banners.

Άρα, μία καλή λύση είναι να προσεγγίσεις ιστότοπους που διαθέτουν πρόγραμμα revenue sharing. Τί είναι αυτό;
Με απλά λόγια, εκείνοι βάζουν τον χώρο, τη διαφήμιση και το μεγάλο αναγνωστικό κοινό και εσύ βάζεις τα κείμενα. Τα έσοδα από το κάθε κείμενο, τα μοιράζεστε. Το πώς, πόσα και πότε, το ορίζει ο κάθε ιστότοπος.  

Οι περισσότεροι, σου ζητούν να ανεβάσεις εσύ τα κείμενα, να τα φορμάρεις σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες, να βρεις φωτογραφία και να γράψεις και την περιγραφή τους. Ακόμη, κάποια άλλα, σου δίνουν τη δική σου "στήλη"/μπλογκ για να δημοσιεύεις εκεί όλα τα κείμενά σου, κάτι που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία λόγου και "φωνής" και επώνυμη γραφή που μπορείς μετά να χρησιμοποιήσεις στο βιογραφικό σου.

 Ως προς το εισόδημα, κάποιοι, ζητούν τον κωδικό σου Adsense, τον προσθέτουν σε κάθε κείμενό σου και σου δίνουν έως και 100% από τα έσοδά του. Άλλοι σε πληρώνουν ένα πάγιο ποσό το κάθε κείμενο, ενώ άλλοι ένα ποσοστό ανά 1.000 θεάσεις. 

Γενικά, αν το βάλεις σύστημα και παρέχεις 5-6 κείμενα τη βδομάδα σε κάθε τέτοιο website και ειδικά εάν χρησιμοποιήσεις καλά keywords, ενδέχεται να έχεις έσοδα για πολύ καιρό από αυτά. 

Συμβουλή: Τα websites τέτοιου τύπου που σου παρέχουν και την ελευθερία να προσθέτεις δικά σου link μέσα σε κάθε κείμενο, να τα προτιμάς. Σύνδεσμοι σε προϊόντα που μπορείς να πουλήσεις/ διαφημίσεις, στην προσωπική σου σελίδα για να διαφημίσεις τη δουλειά σου ή σε οτιδήποτε έχεις κέρδος να στείλεις πολύ κόσμο, ίσως είναι ακόμη πιο κερδοφόρο από το ίδιο το κείμενο.

Το ποιά δουλεύουν, δεν μπορώ να στο πω εγώ διότι δεν έχω προσωπική εμπειρία και εξαρτάται και από τις επιμέρους γνώσεις σου. Π.χ. αν έχεις γνώσεις ΙΤ, αν γράφεις για ένα τέτοιο εξειδικευμένο website, προφανώς σου δίνει προβάδισμα και πιο υψηλό εισόδημα.  

Γενικά όμως, επειδή πολλοί φίλοι μου ορκίζονται σε αυτά, παρακάτω, σου παρουσιάζω τα πιο δημοφιλή/αξιόπιστα/δοκιμασμένα όπως τα βρήκα στους πιο πρόσφατους καταλόγους*. 

Κάνε την έρευνά σου, γράψε 1-2 κείμενα σε αυτά που σου φαίνονται πιο συμφέροντα και δημοφιλή και σύντομα θα ξέρεις εάν κάνουν για σένα. Ρίξε μια ματιά στη λίστα:
Σημείωσε, πως αν έχεις κάποιο site που παράτησες για οποιονδήποτε λόγο, ή που αποφάσισες να παρατήσεις για να γράφεις σε ένα με έτοιμο κοινό, μην το αφήνεις έτσι. Μπορείς να το πουλήσεις σε ένα μεγάλο market, ρίξε μια ματιά εδώ.

Τέλος, κάθε εβδομάδα μοιράζομαι μαζί σου λίγες επιλεγμένες αγγελίες για γράψιμο. Εδώ, οι πιο πρόσφατες.

*again, για όσους γράφουν Αγγλικά
 
 Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου