Να παρατήσω τη δουλειά μου;

 Να παρατήσω τη δουλειά μου; Συμβουλές για να στήσεις τη δική σου βιώσιμη επιχείρηση.
Θα περίμενες να σου πω να τρέξεις να παραιτηθείς τώρα και να γίνεις επαγγελματίας blogger ή αρθρογράφος, όμως πρέπει χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή.


Η δουλειά απ΄το σπίτι και γενικά η δική σου δουλειά, είναι ένα όνειρο που επιτέλους καταφέρνεις κάπως να δρομολογήσεις. Πότε όμως είναι καλό να παραιτηθείς από την μόνιμη δουλειά σου και πότε όχι;

Λογικά έχεις συνειδητοποιήσει πόση μεγάλη ανάγκη για κείμενα υπάρχει στις μέρες μας λόγω της μεγάλης κατανάλωσης περιεχομένου από το ολοένα και αυξανόμενο κοινό των ηλεκτρονικών μέσων. 

 Όσες αντιγραφές, όσες φορές κι αν αναδημοσιευτεί ένα κείμενο, ακόμη και για το μικρότερο μπλογκ, κάθε εβδομάδα τουλάχιστον ένα νέο κείμενο είναι αναγκαίο.

Κι αυτό, γιατί ο αλγόριθμος της Google είναι πλέον αμείλικτος. Αν θες να βγεις στην πρώτη σελίδα των αναζητήσεων του κοινού σου, το φρέσκο περιεχόμενο είναι η νούμερο 1 απαραίτητη συνθήκη.

Άρα, ένα το κρατούμενο, το επάγγελμα του συγγραφέα έχει ζήτηση που μάλιστα αυξάνεται εκθετικά.

Μπορεί να σου φαίνεται τεράστιος ο ανταγωνισμός μεταξύ των γραφιάδων - και μεταξύ μας οκ, είναι - όμως το επάγγελμα του συγγραφέα και δη για τα ηλεκτρονικά μέσα, είναι δύσκολο και συνήθως χωλαίνει τουλάχιστον σε ένα από τα παρακάτω:

Για να θεωρήσεις λοιπόν κάποιον αληθινό ανταγωνιστή, πρέπει να του αρέσει το γράψιμο, να το κάνει σωστά, να μπορεί να διηγηθεί καλές ιστορίες , να έχει όλες τις απαραίτητες επιπλέον δεξιότητες και κυρίως, να το κάνει για πολύ.

Λίγοι τα καταφέρνουν όλα αυτά και μάλιστα για πολύ καιρό, ενώ ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν πώς να κερδίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα κάνοντας όλα τα παραπάνω.

Δύο τα κρατούμενα λοιπόν, δεν θα βρεις πολλούς συγγραφείς να τα κάνουν όλα, για πολύ και επιπροσθέτως, η καριέρα τους να είναι επικερδής.

Θα περίμενες λογικά να σου πω να τρέξεις να παραιτηθείς τώρα μετά από τα παραπάνω, όμως δυστυχώς πρέπει να κάνεις λίγη ακόμη υπομονή. Ή δες παρακάτω μια μικρή λίστα από προϋποθέσεις και εάν νομίζεις ότι τις έχεις, περιμένω το βιντεάκι από τη φάτσα του εργοδότη σου.

Μην παραιτηθείς ακόμη από την δουλειά σου εάν:

δεν έχεις στην άκρη 1-2 μισθούς

Όσο ρόδινη κι αν σου φαίνεται η εργασία από το σπίτι, δυστυχώς έχει έξοδα και σίγουρα δεν έχει κάποιον να καταθέτει βρέξει-χιονίσει έναν μισθό στον λογαριασμό σου. Καλό λοιπόν είναι να είσαι ασφαλής τουλάχιστον για τις πρώτες 60 ημέρες.

δεν έχεις εξασφαλίσει μόνιμους πελάτες

Το να σου αναθέτουν σποραδικά κάποια κείμενα δεν μπορεί να συμπληρώσει έναν μισθό. Όσο καλά κι αν είναι τα κείμενά σου, θέλεις σταθερή ροή κειμένων που θα σε απασχολούν τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα εάν θες να τα καταφέρεις και να διαρκέσει.

δεν έχεις ξαναδουλέψει από το σπίτι

Είναι όνειρο για πολλούς να δουλεύουν απ΄το σπίτι όμως δεν είναι κάτι που το μπορούν όλοι. Τις πρώτες 3 βδομάδες θα πετάς από την χαρά σου και μετά θα παρακαλάς να δεις κόσμο ή να μιλήσεις με κάποιον. Επίσης δέξου ότι θα παχύνεις και πως το άγχος σου θα αυξηθεί σημαντικά, τουλάχιστον το πρώτο δίμηνο. Σιγουρέψου ότι πραγματικά σου ταιριάζει αυτό το στιλ ζωής.

δεν έχεις σιγουρευτεί ότι μπορείς να γράφεις για να ζεις

Παρόλο που η συγγραφή είναι κάτι σαν μόδα στην εποχή μας και παρόλο που το γράψιμο αρέσει σε πολλούς, είναι μεγάλη η διαφορά απλώς να γράφεις όποτε και όσο θες με το να γράφεις τουλάχιστον 2.000 λέξεις την ημέρα για βιοπορισμό. Αν δεν το λατρεύεις, είναι μαρτύριο. Πριν λοιπόν εγκλωβιστείς σε ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα, αναρρωτήσου εάν είναι για σένα.


δεν έχεις εξασφαλίσει το 80% του μισθού σου

Οι μόνιμοι πελάτες σου, δεν αρκεί να σου αναθέτουν 4-5 κείμενα το μήνα ακόμη κι αν είναι μεγάλες φόρμες. Αν βάλεις έναν μέσο όρο 20 ευρώ το κείμενο (περιεχόμενο) των 500 λέξεων (ελληνικά ή αγλλικά), τότε θες 3 τέτοια κείμενα την ημέρα για να βγάζεις μικτά 1500 ευρώ και ανάλογα τη χώρα που μένεις να έχεις έναν αρχικό μισθό. Εάν δεν έχεις εξασφαλίσει τα τρία αυτά κείμενα, τότε μην παρατήσεις τη δουλειά σου. Και κυρίως μάθε ποιούς πελάτες να αγνοείς.


δεν έχεις επιχειρηματικό πλάνο, τρόπους αυτοδιαφήμισης και καθαρούς στόχους

Πάμε ξανά, πρόκειται για την δική σου επιχείρηση κι όχι για μια ακόμη μισθωτή εργασία. Σκοπός δεν είναι να παίρνεις περισσότερες δουλειές μόνο αλλά και να χτίσεις ένα επαγγελματικό όνομα για να μπορείς σύντομα να χρεώνεις περισσότερο και να έχει μέλλον και ανάπτυξη η καριέρα σου. Δες το σαν το δικό σου προσωπικό startup και φτιάξε σήμερα κιόλας business plan και τη στρατηγική σου.
Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου