Blogger, κειμενογράφος, συγγραφέας content, συγγραφέας. Δεν είναι το ίδιο;

 Blogger, κειμενογράφος, συγγραφέας content, συγγραφέας. Δεν είναι το ίδιο;
Οι διαφορές των διαφόρων συγγραφικών τύπων, τί δουλειές βρίσκεις με το καθένα και τι επιπλέον προσόντα ή δεξιότητες χρειάζεσαι για να τα προσθέσεις στις υπηρεσίες σου.


Τα είδη κειμένων που θα κληθείς να γράψεις, μπορεί να καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλεκτρονικών και μη κειμένων που ζητά η αγορά, μπορεί όμως να έχεις εξειδίκευση ή να θέλεις να εξειδικευτείς σε ένα συγκεκριμένο.

Καλό είναι λοιπόν να ξέρεις τις διαφορές των διαφόρων συγγραφικών τύπων, τί δουλειές βρίσκεις με το καθένα και τι επιπλέον προσόντα ή δεξιότητες χρειάζεσαι για να τα προσθέσεις στις υπηρεσίες σου.

Η αλήθεια είναι, πως τις περισσότερες φορές ούτε ο πελάτης γνωρίζει επακριβώς τα όρια μεταξύ τους ή απλά εσύ μπορείς να γράψεις κάθε είδους κείμενο. Επίσης, ενδεχομένως ένα είδος συγγραφής να απαιτεί στοιχεία από κάποιο άλλο, όμως ας τα ξεχωρίσουμε κάπως για να ξέρεις τί ζητούν οι πελάτες σου:

Blogger


Χαρακτηριστικά:
 • έχει δικό του μπλογκ ή γράφει και δημοσιεύει σε μπλογκ 
 • ξέρει να χειρίζεται ένα CMS
 • ξέρει να κάνει μια στοιχειώδη επεξεργασία στα κείμενά του (links για παράδειγμα)
 • ξέρει τουλάχιστον τα βασικά της τεχνικής SEO ώστε τα κείμενά του να είναι φιλικότερα στις σελίδες αναζήτησης
 • βάζει αρκετή προσωπικότητα στα κείμενά του
Ένα χαρακτηριστικό του blogger που κυρίως δημιουργεί τη ζήτηση στην αγορά, είναι η πολύ "social" γραφή του. Δηλαδή μπορεί να γράψει απλά, στο ύφος σχεδόν που μιλάει, μπορεί να γράψει για μεγάλο εύρος θεμάτων και το κυριότερο, μια τέτοια ζωντανή και εύκολη γραφή, προκαλεί την διάδραση και την αίσθηση στο κοινό του πως ανήκει στην "παρέα".

Δυνητικοί πελάτες / πιθανές δουλειές:

Guest writing- Αυτό συμβαίνει μόνο στην περίπτωση διάσημων bloggers και ειδικά όταν γράφουν για μία συγκεκριμένη κατηγορία/αντικείμενο.

Για παράδειγμα, ένα διαδεδομένο τέτοιο είδος αγγελιών είναι όταν websites, blogs ή ακόμη και περιοδικά, ζητούν επιτυχημένες fashion ή beauty bloggers για να γράψουν μία φορά (ή ακόμη και συστηματικά) σε δική τους επώνυμη στήλη, μερικά άρθρα για τη μόδα ή την ομορφιά.

Ή μόνο ένα επώνυμο άρθρο σου ως guest, μόνο και μόνο για το buzz που θα δημιουργήσει το όνομά σου στο κοινό τους και στον δικό τους ιστότοπο.

Ghostwriting σε διάφορα μπλογκ - Σου ζητείται να γράφεις συστηματικά σε ένα μπλογκ που υπογράφεται από άλλον. Συνήθως τα πολύ μεγάλα blog έχουν τουλάχιστον 2 αφανείς συγγραφείς που παρέχουν τουλάχιστον 1-2 άρθρα την ημέρα, ενώ μιμούνται το στιλ και τη "φωνή" του ιδιοκτήτη.

Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση τα blog posts σου να είναι για επίσης ανώνυμο ιστότοπο, που απλά ζητά συχνές δημοσιεύσεις σε ένα ή πολλά θέματα. Σημείωσε ότι στα κείμενά σου αυτά δεν έχεις πνευματικά δικαιώματα αφού παραχωρηθούν.

Advertorials & Reviews - Πρόκειται για ίσως τον πιο διαδεδομένο τρόπο να βγάλει ένας blogger εισόδημα, ενώ οι δυνητικοί πελάτες είναι συνήθως διαφημιστικές εταιρείες.

Η προϋπόθεση είναι να διατηρείς ένα blog με καλή επισκεψιμότητα και συχνές σταθερές δημοσιεύσεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Ας πούμε, συνταγές μαγειρικής ή το ψάρεμα.

Οι διαφημιστικές εταιρείες λοιπόν, σε πληρώνουν για να γράφεις άρθρα για συγκεκριμένα brands, να γράφεις κριτικές για προϊόντα τους (που εννοείται στα στέλνουν χωρίς χρέωση) ή και να συμμετέχεις σε καμπάνιες με διάφορους τρόπους.

Σε αυτή την περίπτωση είναι συνηθισμένη πρακτική να σου δίνουν και δώρα για εσένα ή για το κοινό σου, μέσω διαγωνισμών που μπορείς να διοργανώσεις.

Επίσης, κάποιες φορές δεν χρειάζεται καν να γράψεις τα άρθρα. Στα δίνουν έτοιμα και απλά πληρώνεσαι για να τα δημοσιεύσεις στο μπλογκ σου.

Κειμενογράφος


Χαρακτηριστικά:
 • είναι εξοικειωμένος με τη διαφήμιση σε κάθε μέσο και τις στοιχειώδεις αρχές του marketing
 • ξέρει τα είδη των διαφημιστικών κειμένων και τις τεχνικές ή τις φόρμες του καθενός
 • ξέρει να βρίσκει concepts και να σχεδιάζει την στρατηγική και το ημερολόγιο δημοσιεύσεων  σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του brand
 • ξέρει να κάνει μια στοιχειώδη επεξεργασία στα κείμενά του (links)
 • εάν το πεδίο του αφορά ηλεκτρονικά κείμενα, ξέρει τα πάντα γύρω από SEO
 • ξέρει πολύ καλά τα social media και αρκετά από το marketing αυτών, καθώς καλείται να έχει αποτελεσματικά κείμενα.
Τα διαφημιστικά κείμενα είναι πολύ ιδιαίτερα και συνήθως απαιτούν να έχεις σπουδάσει και δουλέψει στη διαφήμιση για να μπορείς να ανταπεξέλθεις. Επίσης, απαιτούν μεγαλύτερη έρευνα της εκάστοτε αγοράς και μελέτη του brand. Όμως, ως πιο δύσκολα και απαιτητικά, πληρώνουν και αρκετά καλύτερα.

Δυνητικοί πελάτες / πιθανές δουλειές:

Στρατηγική καμπάνιας 
Σου δίνεται ένα προϊόν ή υπηρεσία και σου ζητείται η ιδέα και τα κείμενα των δημοσιεύσεων ανά πλατφόρμα και (ηλεκτρονικό) μέσο. Π.χ., το newsletter της καμπάνιας, τα κείμενα των banners, τα advertorial ή ακόμη και τα guest posts σε bloggers της κατηγορίας.

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων στα social media
Σου ζητείται να ετοιμάζεις όλες τις δημοσιεύσεις (συνήθως ανά μήνα) μιας σελίδας στο Facebook ή το Twitter ή το Linkedin ή και όλα, λαμβάνοντας υπόψη το brand, τις τρέχουσες καμπάνιες και συγκεκριμένες ανάγκες ή στόχους ανά μήνα.

Κάποιοι, ίσως σου ζητήσουν να βρεις και φωτογραφίες για να τα πλαισιώσεις ενώ κάποιοι άλλοι θα σου ζητήσουν να τα δημοσιεύεις εσύ.

Συγγραφή ιστότοπου - σελίδας
Σου δίνεται ένα website ή μια σελίδα και σου ζητείται να τη γεμίσεις με ένα αποτελεσματικό, άρτιο και επαγγελματικό διαφημιστικό κείμενο. Μπορεί απλά να είναι μια σελίδα που πουλάει ένα προϊόν, μπορεί να είναι το about μιας σελίδας στο Facebook ή ακόμη και ένα ολόκληρο website. Εδώ, το SEO είναι απαραίτητο.

Περιγραφές προϊόντων
Πολλά μεγάλα e-shops αλλά και εταιρείες με πλήθος προϊόντων, σου ζητά να γράψεις μικρές περιγραφές από 5-20 λέξεις για να μπουν κάτω από τις εικόνες των προϊόντων τους.

Δεν είναι πολύ δύσκολο παρόλα αυτά χρειάζεται μια κάποια έρευνα στις λέξεις - κλειδιά που πρέπει να χρησιμοποιήσεις σε κάθε προϊόν.

Επίσης, γενικά οι περιγραφές ζητούνται πολύ. Μπορεί δηλαδή να πρέπει να προσθέσεις περιγραφές σε όλα τα βίντεο ενός προϊόντος ή ενός καναλιού στο YouTube. Ή να γράψεις τις περιγραφές όλων των υπηρεσιών και των προϊόντων στο website μιας εταιρείας.

Online Entity
Από taglines, σλόγκαν για τις σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα, το ύφος και τη φωνή του brand online, πολλές φορές καλείσαι να εφεύρεις την οντότητα ενός brand ηλεκτρονικά, πώς θα μιλά που, και συνολικά τη γλώσσα που θα χρησιμοποιεί για να διαδρά με το κοινό του.

Προσαρμογή καμπάνιας online
Σου ζητείται εδώ να μεταφέρεις μια καμπάνια που έτρεξε σε άλλα μέσα, στο internet. Να επιλέξεις ή να γράψεις δηλαδή, τα κείμενα της καμπάνιας που έτρεξε στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή/και τα έντυπα και να τα προσαρμόσεις για διάφορες πλατφόρμες online.

Κάποιες φορές, ίσως σου ζητηθεί να ορίσεις και πού ακριβώς θέλεις να τρέξουν ή ίσως χρειάζεται και η προσαρμογή μιας καμπάνιας σε άλλη γλώσσα (π.χ. ένα αγγλικό brand να θέλει να λανσαριστεί στην Ελλάδα online).

Advertorials & Reviews - Πρόκειται όπως ανέφερα και παραπάνω, γι' αυτό που ζητείται κυρίως από τους bloggers, μόνο που αντί να το γράψει ο blogger -ιδιοκτήτης του μπλογκ που θα φιλοξενηθεί-, σου ανατίθεται για διάφορους λόγους, όπως π.χ. για προσεκτικότερο χειρισμό της μάρκας.


Συγγραφέας content (content writer)
Είναι νέος όρος και αρκετά μπερδεμένος. Αφορά γενικά όλους όσους γράφουν περιεχόμενο. Είτε blogger, είτε κειμενογράφους, είτε συγγραφείς. Μπορεί δηλαδή να είναι άρθρα για portals, blog posts, κείμενα για website, newsletters και οτιδήποτε βλέπεις μπροστά σου online.

Η δική μου αίσθηση είναι πως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται περισσότερο όταν ζητείται αυξημένη παραγωγή, αμφιβόλου ποιότητας που φυσικά πληρώνει τα λιγότερα χρήματα. :)

Μπορεί δηλαδή ένα portal να ζητά 10 άρθρα την ημέρα στις κατηγορίες ομορφιά, σπορ, υγεία, ψυχολογία κτλ, τουλάχιστον 400 λέξεις το καθένα, προς 2-3 δολάρια.

Συγγραφέας (writer, storyteller)


Εδώ, λίγο τα όρια μπερδεύονται με τον blogger καθώς έχουν περίπου τις ίδιες δεξιότητες μόνο που ο συγγραφέας είναι λίγο πιο συμβατικός, ίσως λίγο με ευρύτερο υπόβαθρο και πιο εξοικειωμένος με τα παραδοσιακά μέσα και τις μεγάλες φόρμες. Όμως σίγουρα μπορεί ο ένας να κάνει δουλειές του άλλου.

Χαρακτηριστικά:
 • είναι εξοικειωμένος με τη συγγραφή βιβλίων και e-books
 • ξέρει τις τεχνικές για να γράψει πολύ μεγάλα άρθρα
 • μπορεί να γίνει πιο δημιουργικός γράφοντας ιστορίες
 • μπορεί να γράψει άρθρα γνώμης σε πιο έγκυρους τόπους ή ακόμη και άρθρα πολιτικών ή κοινωνικών αναλύσεων
 • τα άρθρα του μπορούν χωρίς πρόβλημα να δημοσιευτούν και στα έντυπα του ιστότοπου για τον οποίο γράφει ηλεκτρονικά
 • είναι καλός στην έρευνα και μπορεί να παράξει ποιοτικά κείμενα

Ιστορίες
Από online περιοδικά μέχρι apps και παιχνίδια, μπορεί να σου ζητηθεί να γράψεις ιστορίες, παραμύθια ή διηγήματα για κάθε θέμα. Παιδικές ιστορίες, λογοτεχνία, φαντασία, τρόμος, αστυνομικές ιστορίες, όλα έχουν ζήτηση.

Γνώμες  - Κριτικές
Είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, μπορεί να σου ζητηθεί ένα άρθρο γνώμης ή μια κριτική για ένα έργο, μία εκδήλωση ή ακόμη ένα βιβλίο. Απαιτεί δουλειά κάτι τέτοιο αλλά πληρώνεται φυσικά. Επίσης, μια μόνιμη στήλη που θα γράφεις σταθερά κριτικές και γνώμες online, μπορεί να γίνει μια καλή πηγή εισοδήματος.

e-books
Είναι μία πολύ διαδεδομένη πηγή εισοδήματος, όχι μόνο φυσικά για συγγραφείς αλλά και bloggers και οποιονδήποτε μπορεί να δαμάσει τη μεγάλη φόρμα κειμένου, σχετικά γρήγορα.

Εάν μπορείς να παράξεις 3-4 e-books την εβδομάδα, γύρω στις 4-5 χιλιάδες λέξεις το καθένα (αναφέρομαι στα αγγλικά για αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά), τότε υπάρχουν αρκετοί που θα πληρώσουν καλά γι' αυτό.

Δημοσιογράφος, ρεπόρτερ

Είναι σαφές πως εδώ μιλάμε για το γνωστό επάγγελμα, που αφορά συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μέσα και απαιτεί συγκεκριμένη συνεργασία, συνήθως μεγάλο όγκο παραγωγής. Εκτός φυσικά κι αν είσαι όνομα ήδη από τα παραδοσιακά μέσα. Πρόκειται επίσης για το είδος συγγραφής που σπάνια μπορείς να το κάνεις από το σπίτι.

Εάν φυσικά δεν μιλάμε για μεγάλο ειδησεογραφικό οργανισμό, υπάρχουν πολλοί bloggers που προσλαμβάνονται από ιστότοπους νέων και ειδήσεων ενώ η δουλειά τους είναι κυρίως, να παίρνουν ειδήσεις από το ίντερνετ, να τις ξαναγράφουν λίγο διαφορετικά και να τις δημοσιεύουν. Ανώνυμα εννοείται.

Βέβαια, είναι μεγάλος ο όγκος, ενώ ενδέχεται να χρειάζεται να δουλεύεις Σαββατοκύριακα και αργίες.

Τέλος, κάπου εδώ βάλε και τον επιμελητή ως επάγγελμα της ηλεκτρονικής γραφής, που θα δεις να τον ζητούν μόνο στο εξωτερικό και διορθώνει ή βελτιώνει τα κείμενα πριν δημοσιευτούν. Επίσης, σε κάποιες αγγελίες θα δεις να ζητούν επιμελητεί να καθαρίσει ολόκληρα websites από ορθογραφικά, γραμματικά, "σπασμένα" link κτλ.

Όπως είδες, τα είδη ηλεκτρονικής συγγραφής έχουν τις διαφορές τους, όμως από όπου κι αν ξεκινήσεις, πίστεψέ με είναι πανεύκολο να τα μάθεις όλα διότι στην εποχή μας, έχεις άπειρους οδηγούς, μαθήματα και ενημερωτικά video να δεις ώστε σε λίγα λεπτά να ξέρεις μυστικά που κανένας γραφιάς δεν θα μοιραζόταν μαζί σου μόλις 10 χρόνια πριν.

Το σημαντικό όμως είναι να έχεις καλύψει τα κενά σου προτού προκύψει η ευκαιρία για δουλειά γιατί οι χρόνοι στο αντικείμενό μας, δεν σου επιτρέπουν μετά πολλά.
Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου