Απέφυγε αυτά τα λάθη ως freelancer

 Τα λάθη των freelancer και πώς να αυξήσεις το εισόδημά σου από το γράψιμο
Αν αναρρωτιέσαι τί μπορεί να πηγαίνει στραβά και δεν κερδίζεις το εισόδημα που θα 'πρεπε ή νέους πελάτες, ως αρθρογράφος, blogger ή κειμενογράφος.Ρίξε μια ματιά σε μερικά σημαντικά λάθη που ίσως κάνεις ως freelancer είτε σε σχέση με τους πελάτες σου, είτε με το περιβάλλον εργασίας ή ακόμη με τις χρεώσεις και τον τρόπο που κάνεις την ίδια τη δουλειά σου.

Πολλές φορές οι περισσότεροι αναρρωτιούνται τί μπορεί να πηγαίνει στραβά και δεν κερδίζουν το εισόδημα που θα 'πρεπε ή νέους πελάτες, ως ελεύθεροι επαγγελματίες της γραφής. Τα περισσότερα παρακάτω λάθη τα έκανα κι εγώ, άλλες φορές ως διαφορετική πρακτική μήπως βοηθήσει περισσότερο, κι άλλες διότι δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για λάθη.

Αυτό, διότι εάν όλοι ακολουθούν μια συγκεκριμένη πρακτική, τότε αυτή παγιώνεται χωρίς αμφισβήτηση μέχρι φυσικά να την πατήσεις. Ας τα δούμε όμως:

Πάντα προκαταβολή

Κι όχι μόνο για τους λόγους που νομίζεις. Ναι, θα υπάρξουν και οι κακοπληρωτές, ναι θα υπάρξουν κι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να βγάλουν άχρηστη τη δουλειά σου για να μην σε πληρώσουν, κάτι που μια προκαταβολή βοηθά λίγο.

Όμως, εάν απαιτείς τουλάχιστον 20-30% του συνολικού ποσού ως προκαταβολή για όλες τις δουλειές σου, θα διασφαλίσεις κυρίως τον σεβασμό απέναντί σου και θα δείξεις σε όλους τους δυνητικούς πελάτες σου πως είσαι επαγγελματίας.

Μπορείς να παραβείς τον όρο της προκαταβολής για το δοκιμαστικό κείμενο μιας νέας συνεργασίας αλλά πουθενά αλλού.

Ο λόγος δεν είναι συμβόλαιο

Καταλαβαίνω ότι εάν πρόκειται να αθετήσει κάποιος την συμφωνία μαζί σου, δύσκολα ένα συμβόλαιο θα του αλλάξει γνώμη, όμως όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, συνήθως πιάνει. Δεν θέλει ιδιαίτερους όρους και ούτε χρειάζεται να είναι τεράστιο.

Αν δεν έχεις κάποιο γνωστό νομικό, βρες ένα απλό έτοιμο συμβόλαιο, προσάρμοσέ το στις χρεώσεις σου και συμπλήρωσε τα δικά σου στοιχεία και του εκάστοτε πελάτη. Έτσι, κάθε φορά που κάνεις μια νέα συμφωνία, προσθέτεις την ακριβή δουλειά που σου ανατέθηκε, το χρονικό διάστημα, την συμφωνημένη τιμή και τον χρόνο και τρόπο καταβολής της.

Πίστεψέ με, όποιος σοβαρός πελάτης δει να του παρέχεις συμβόλαιο και να ζητάς προκαταβολή, θα σε πάρει πολύ στα σοβαρά και αυτό θα βοηθήσει αφάνταστα τον τρόπο που θα συνεργαστεί μαζί σου. Επίσης, οι σοβαροί πελάτες από μόνοι τους παρέχουν συμβόλαιο και διαπραγματεύονται προκαταβολή χωρίς καν να το ζητήσεις.

Προσοχή όμως, εάν κάποιος αρνηθεί ή θεωρήσει υπερβολικά όλα αυτά, από προσωπικής πείρας θα σου δημιουργήσει προβλήματα στην πληρωμή ή την συμφωνία σας. Δεν τον θέλεις για πελάτη, μην μπεις καν στον κόπο.

Τα δείγματά σου είναι το παν

Ένας συγγραφέας που θέλει νέους πελάτες, σταθερούς και σοβαρούς, χρειάζεται να επιδείξει την ανάλογη δουλειά για να τους κερδίσει. Εάν ως τώρα δεν έχεις γράψει αξιοπρόσεκτα άρθρα που να έχουν δημοσιευτεί έστω στο blog σου, εάν δεν έγραψες ένα δείγμα στο αντικείμενο του μελλοντικού πελάτη σου χωρίς να στο ζητήσει μόνο και μόνο για να του δείξεις ότι το 'χεις, τότε κακώς περιμένεις πρόοδο.

Για να τα καταφέρεις πρέπει με κάθε τρόπο να σε δουν, να σε διαβάσουν και να ξεχωρίσεις. Γράψε δωρεάν ως guest, φτιάξε ένα blog, τέλος πάντων κάνε ό,τι σου περνάει από το χέρι για να έχεις ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα. Μετά, εάν όντως η γραφή σου αξίζει, οι πελάτες θα έρχονται μόνοι τους.

Πού δουλεύεις;

Ο χώρος που θα επιλέξεις να δουλεύεις είναι κυριολεκτικά το παν. Μόνο και μόνο επειδή εργάζεσαι από τον δικό σου χώρο, δεν θα πρέπει να το αφήνεις να σε επηρρεάζει. Η φασαρία, η ακαταστασία και οτιδήποτε σου αποσπά την προσοχή οφείλεις να το μετριάσεις αλλιώς ψάξε να βρεις έναν άλλο μικρό ήσυχο χώρο να δουλεύεις.

Οι digital nomads είναι κάτι πολύ νέο και μέχρι να το συνηθίσει ο περίγυρός σου, ίσως δυσκολευτείς. Πολλές φορές δηλαδή και τα ίδια τα μέλη της οικογένειάς σου μπορεί να σου δημιουργούν πρόβλημα.

Δύσκολα θα καταλάβουν ότι πράγματικά δουλεύεις και αμοίβεσαι παρόλο που είσαι στο σπίτι, πως έχεις συγκεκριμένο ωράριο και πως ακριβώς επειδή το συγκεκριμένο επάγγελμα θέλει έρευνα και σκέψη, χρειάζεσαι ησυχία και καμία διακοπή.

Πρέπει λοιπόν να το εξηγήσεις σε όλους και εάν δεν μπορεί να βρεθεί λύση (π.χ. μωρό στο σπίτι), τότε ίσως θα πρέπει είτε να αλλάξεις τις ώρες που δουλεύεις, είτε να ζητήσεις από κάποιον φίλο/η να σου παραχωρήσει ένα μικρό δωμάτιο για τις ώρες αυτές.

Και μερικά που τα 'χουμε ξαναπεί αλλά είναι πολύ σημαντικά: θυμήσου πάντοτε να κάνεις τα γραπτά σου να ξεχωρίζουν, να μην λες ναι σε όλους τους πελάτες και να βελτιώσεις τις ταχύτητές σου.
Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου