Τί να έχεις έτοιμο προτού προσεγγίσεις πελάτες

Βιογραφικό, δείγματα άρθρων σου και προετοιμασία για ανεύρεση εργασίας και πελατών
Δεν αρκεί απλά να δηλώσεις ότι ενδιαφέρεσαι, να στείλεις το βιογραφικό και ίσως να αφιερώσεις και μια παράγραφο ως cover, για το τί ξέρεις εν συντομία.


Εάν ήρθε η στιγμή που αποφάσισες να απαντήσεις σε ό,τι αγγελία βρεις για freelance ή full επαγγελματική συγγραφή κειμένων, προτού στείλεις οτιδήποτε, ρίξε μια ματιά τί θα σου ζητήσει ο πιθανός πελάτης σου.

Είτε κάποιος ψάχνει γραφιά για ένα μικρό κειμενάκι, είτε μια σταθερή συνεργασία για τα κείμενα ενός blog, των σελίδων του στο Facebook ή ακόμη και σελίδων πελατών του, δεν αρκεί απλά να δηλώσεις ότι ενδιαφέρεσαι, να στείλεις το βιογραφικό και ίσως να αφιερώσεις και μια παράγραφο ως cover, για το τί ξέρεις εν συντομία.

Είσαι συγγραφέας, remember? Και μάλιστα, επίδοξος επαγγελματίας συγγραφέας. Άρα, υποτίθεται οι λέξεις σου είναι το προϊόν σου και αυτό που κάνεις καλύτερα. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει, πως οτιδήποτε στείλεις, πρέπει να είναι διαφορετικό από ένα συμβατικό CV, ένα τυπικό cover και μερικά τυχαία δείγματα.

Προσάρμοσε ό,τι στείλεις στο ύφος και το αντικείμενο του πελάτη

Θα δεις πολλές αγγελίες που ζητούν από τους υποψήφιους δείγματα γραφής. Προτού στείλεις τα δικά σου, δες τι ψάχνουν. Εάν π.χ. είσαι κειμενογράφος τα δείγματά σου για μια θέση blogger είναι άτοπα.

Εάν σου ζητούν κείμενα για μόδα και ομορφιά, τα οικονομικά σου κείμενα δεν χρειάζεται να είναι ανάμεσα στα δείγματα που θα στείλεις. Εάν σου ζητήσουν άρθρα με προσωπικότητα και χιούμορ, πάλι τα "σοβαρά" σου άρθρα δεν θα βοηθήσουν.

Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, θα εκνευρίσουν τον μελλοντικό σου εργοδότη διότι φαντάσου ότι πρέπει να δει 3-4 δείγματα γραφής από κάθε υποψήφιο κι εσύ τον καθυστερείς με άσχετα κείμενα σε θέμα ή ύφος που δεν τον ενδιαφέρει.

Εάν δεν έχεις κάτι στο στιλ ή το θέμα που ζητά η αγγελία, καλύτερα να μην στείλεις τίποτε, αντιθέτως να ενημερώσεις πως έχεις πολλά δείγματα μα όχι ακριβώς αυτά που ζητούν, και φυσικά, πως μπορείς να τα στείλεις εάν ακόμη ενδιαφέρονται.

Μια ακόμη καλύτερη προσέγγιση είναι να γράψεις ένα κείμενο ή έστω 1-2 παραγράφους ως δείγμα αποκλειστικά για εκείνον. Έτσι δείχνεις ότι αφιερώνεις χρόνο, ότι ενδιαφέρεσαι πολύ και κυρίως πως πραγματικά σου αρέσει το αντικείμενό του.

"Παίξε" με το βιογραφικό σου

Είτε ως εικόνα, είτε ως δημιουργικό  κείμενο, είτε ακόμη ως ένα σενάριο που το διέπει, το βιογραφικό σου θα πρέπει απαραίτητα να διαφέρει. Ειδικά όταν η εργασία που σου ζητούν είναι άκρως δημιουργική και απαιτεί έναν ικανό συγγραφέα.

Αφαίρεσε από το βιογραφικό σου κάθε άσχετη σπουδή/ γνώση/ εμπειρία. Αν τα θεωρείς σημαντικά, τότε μια πολύ σύντομη αναφορά αρκεί. Για παράδειγμα, σπουδές λογιστικής ίσως να μην είναι σημαντικές τώρα αλλά ίσως ενδιαφέρουν έναν εργοδότη που θέλει να σου αναθέσει ανάλογα άρθρα.

Αν και το 'χω αναπτύξει πάλι, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τί ξέρεις αλλά πόσο καλά γράφεις. Αν βέβαια, το ξέρεις κιόλας, λογικά η δουλειά είναι δική σου.

Φτιάξε έναν λογαριασμό στο Skype

Οι περισσότεροι εργοδότες θέλουν να σε δουν, να σου μιλήσουν και (νομίζουν πως) από αυτό θα κριθούν πολλά για το αν τους κάνεις. Φυσικά, εάν μιλάμε για μια αγγελία μιας ξένης εταιρείας, αυτό σημαίνει και πως ο προφορικός σου λόγος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον καλός στην γλώσσα που σου ζητούν να γράψεις.

Αν όχι, μη σκας, απλά δήλωσέ το. Θα εκτιμήσουν αρκετά το γεγονός πως δεν φοβάσαι να το παραδεχτείς και παρόλα αυτά δέχεσαι να κάνεις τη συνέντευξη. Άλλωστε τα δείγματα γραφής σου, έχουν περάσει την πρώτη σκόπελο.

Αυτό που θέλουν οι περισσότεροι είναι να δουν αν θα μπορούν να συννενοούνται μαζί σου, αν έχεις εξοικείωση με βιντεοκλήσεις και εάν γενικά είσαι χαλαρός άνθρωπος με αυτοπεποίθηση.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που θέλω να πω είναι να μην στέλνεις το ίδιο βιογραφικό, επιστολή, δείγματα σε μια αγγελία. Τις λέξεις σου πουλάς και δεν πρέπει ούτε να τις τσιγγουνεύεσαι ούτε να τις αφήνεις απαίδευτες.
Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου