Κάνε τον πελάτη να σε προτιμήσει


Τεχνικές για κερδίζεις τον πελάτη και καλύτερο εισόδημα από το γράψιμο
Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στα παρακάτω και θα δεις ότι η τιμή σου δεν θα μπαίνει ποτέ στο τραπέζι πρώτη.


Πολλοί bloggers νομίζουν πως τον πελάτη τον κερδίζεις με τις χαμηλές τιμές σου αλλά αυτό είναι μια τεράστια παγίδα στην οποία πρέπει να αποφύγεις να πέσεις. 

Έχεις τόσα όπλα να κρατήσεις έναν πελάτη, πρωτίστως με το γράψιμό σου, που είναι κρίμα το πρώτο που θα "παίζεται" να είναι το εισόδημά σου.

Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στα παρακάτω και θα δεις ότι η τιμή σου δεν θα μπαίνει ποτέ στο τραπέζι από κάποιο σημείο και μετά:

Τήρησε τα deadlines

Οι χρόνοι παράδοσης ενός κειμένου είναι ιεροί. Δεν έχω χάσει ποτέ μα ποτέ deadline και είναι το πρώτο που κοιτάω όταν μου ζητείται να γράψω ένα κείμενο. Εάν δεν ξέρω ότι θα προλάβω προτιμώ να συστήσω κάποιον άλλο συνάδελφο παρά να "κρεμάσω" τον πελάτη.

Επίσης, συνήθως παραδίδω λίγο νωρίτερα διότι ειδικά όταν πρόκειται για ηλεκτρονικά μέσα και προγραμματισμένες δημοσιεύσεις, μπορεί να χρειάζονται αλλαγές, διορθώσεις ή λίγο παραπάνω χρόνο το CMS και το ανέβασμα στο website.

Πάντα διαθέσιμος

Δυστυχώς, όπως θα συνέβαινε κι αν δούλευες σε ένα γραφείο, δεν πρέπει να αποφεύγεις τους πελάτες σου. Το ξέρω ότι τις περισσότερες φορές είναι κουραστικοί και πως σου τρώνε τον χρόνο άδικα, όμως η μεγάλη σου προθυμία και πλήρη διαθεσιμότητα στην αρχή μιας συνεργασίας, βάζει τα θεμέλια για πλήρη ελευθερία μετά.

Χρειάζεται χρόνος για να μάθεις το brand και τον επιχειρηματία, για να μάθεις τον τρόπο σκέψης του και τους σκοπούς του και κυρίως για να σε εμπιστευτεί. Πίστεψέ με, εάν οι κεραίες σου λειτουργήσουν καλά και η δουλειά σου είναι όπως την περιμένει, πολύ σύντομα θα γράφεις εν λευκώ.  

Οι μόνιμα κουραστικοί πελάτες πολλές φορές έχουν μόνιμα κλειστά αφτιά.


Μελέτησε το brief

Κάθε κείμενο, ακόμη και κάθε λέξη που σου παραγγέλνει μια εταιρεία έχει έναν σκοπό, μια συγκεκριμένη φωνή, ένα καθορισμένο και ένα δυνητικό κοινό και ένα μέσο που απαιτεί τις ανάλογες τεχνικές.

Ακόμη κι αν δεν στα πουν όλα πρέπει εσύ να τα γνωρίζεις ή να τα μάθεις και μάλιστα με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Όσο πιο καλά ξέρεις τα παραπάνω τόσο πιο καλό κείμενο θα γράψεις και τόσο πιο απαραίτητος/η θα γίνεις στην εταιρεία αυτή.

Όταν για παράδειγμα, ένας πελάτης μου ζητά ένα κείμενο για ένα νέο προϊόν της εταιρείας με σκοπό να το κάνει γνωστό, ποτέ δεν το θεωρώ επαρκής απάντηση. Θέλω να ξέρω ακριβώς σε ποιούς θέλει να το πουλήσει, ει δυνατόν και πόσα κομμάτια και σε πόσο διάστημα.


Ας δει τη δουλειά σου

Κάνε καλή έρευνα και γενικά φρόντιζε να γράφεις άψογα και διαφορετικά. Εάν το πετύχεις και εάν θες να πετύχεις, η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά σου για την καλή δουλειά θα σε ανεβάσουν κι άλλο στα μάτια του πελάτη.

Και παρόλο που είμαι γενικά κατά του δωρεάν γραψίματος για τους επαγγελματίες κειμενογράφους και bloggers, εδώ το θεωρώ απαραίτητο όταν ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Αντί δηλαδή να επισυνάπτω βιογραφικά και συνδέσμους σε άρθρα μου, προτιμώ να γράψω ένα μικρό αρθράκι για το αντικείμενο του δυνητικού πελάτη μου και για το μέσον που το χρειάζεται, με το ύφος που πιστεύω ότι αρμόζει.

Αυτό έχει δύο καλά. Πρώτον, βλέπει τη δουλειά σου ακριβώς πάνω στο αντικείμενό του και δεύτερον, βλέπει την πρότασή σου ως προς το ύφος που συνήθως δεν το είχε ακριβώς έτσι στο μυαλό του. Και μάντεψε: 9 στις 10 φορές το λατρεύει!

Για να μπεις λίγο στο πνεύμα, παρότι μπορεί να είσαι με τις πιτζάμες και να γράφεις ή να με διαβάζεις αυτή τη στιγμή ξάπλα στο πάτωμα, η επαγγελματική σου συμπεριφορά θα πρέπει να μοιάζει με κάποιου που φορά το ακριβότερό του κοστούμι ή ταγιέρ και εργάζεται νύχτα μέρα σε ένα διάφανο γραφείο, προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή.

Περίπου έτσι πρέπει να σε φαντάζεται ο πελάτης για να σε πάρει στα σοβαρά, να σε εμπιστευτεί και κυρίως, να σου εμπιστευτεί όλη τη δουλειά του.Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου