Να γράφω δωρεάν;Το γράψιμο δωρεάν άρθρων δεν είναι η καλύτερη πρακτική καριέρας
Εσύ, οφείλεις πρώτα να ζυγίσεις τί είναι πιο σημαντικό σε αυτήν την φάση που βρίσκεσαι τώρα, το όνομά σου ή το εισόδημά σου; Ή και τα δύο;


Είναι μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που μου κάνουν αλλά και ένα μεγάλο δικό μου δίλλημα. Πριν καταφέρω να μετατρέψω αυτή τη δουλειά σε πλήρη απασχόληση, έγραφα πολύ σε πολλά websites, blogs αλλά και έντυπα, δωρεάν.

Το έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση και μπορεί να μου έτρωγε μέρες μέχρι να πείσω τον εαυτό μου να σταματήσει τις αλλαγές στο τελικό κείμενο και να το στείλω επιτέλους. Και η αλήθεια, αυτά τα κείμενα βοήθησαν πολύ και το όνομα και την γραφή μου αλλά και γέμιζαν δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες μου.

Στην πορεία όμως όλο αυτό έγινε ένα μεγάλο άγχος διότι η ζήτηση αυξανόταν κατακόρυφα, πράγμα που έκανε σχεδόν αδύνατο να καταφέρω να ανταπεξέλθω σε όλα.

Αποφάσισα τότε να γράφω τέτοια κείμενα μόνο επιλεκτικά και μόνο εάν το επιτρέπει ο χρόνος μου.  Εάν δηλαδή είχα μπροστά μου δύο κείμενα να γράψω που πλήρωνε μόνο το ένα, δεν θα πιεζόμουν να γράψω και τα δύο αλλά μόνο εκείνο που πλήρωνε.

Σύντομα τα δωρεάν κείμενα μειώθηκαν και πλέον ζήτημα να κάνω 5-10 τον χρόνο, κάτι που θεωρώ χαρά μου, "ξεκούραση" από το επαγγελματικό γράψιμο αλλά και ευκαιρία να συναναστραφώ με ανθρώπους που έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα. Αλλά προφανώς αυτή είναι η χρυσή τομή μόνο για εμένα και μάλιστα κάτι που αποφάσισα μόνο αφού κατάφερα να γράφω για να ζήσω.

Εσύ, οφείλεις πρώτα να ζυγίσεις τί είναι πιο σημαντικό σε αυτήν την φάση που βρίσκεσαι τώρα, το όνομά σου ή το εισόδημά σου; Ή και τα δύο;

Η λύση των δωρεάν κειμένων εμπλουτίζει το βιογραφικό σου και μακροπρόθεσμα ίσως βελτιώσει το εισόδημά σου, ενώ απ΄την άλλη ένας νέος πελάτης μπορεί να γίνει μόνιμος και εάν γράφεις πολύ καλά μπορεί ακόμη να σου συστήσει άλλους πελάτες ή μια πλήρη απασχόληση.

Θεωρώ πως στην αρχή της καριέρας ενός συγγραφέα, το δωρεάν γράψιμο επιβάλλεται. Είναι  επένδυση στο μέλλον του και η μοναδική διαφήμισή του. Αργότερα όμως που τα πράγματα σοβαρεύουν και κάθε ώρα χαμένη από το γράψιμο αφαιρεί από ένα εισόδημα που κερδίζεις με δυσκολία, τότε εκεί οφείλεις να το μετριάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να σε προειδοποιήσω για ένα φαινόμενο που θα συναντήσεις συχνά και είναι απόλυτα ανθρώπινο εάν ενδώσεις ή έχεις ενδώσει. Όμως, οφείλω να το καταγράψω και να το κατακρίνω για τους λόγους που θα διαβάσεις.
Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου