Κάνε τα γραπτά σου να ξεχωρίζουν

 Πώς να γράφεις καλύτερα άρθρα για πελάτες ή το blog σου
Ο αληθινός επαγγελματίας δημιουργός περιεχομένου, οφείλει να ανεβάσει τα standards.Το δικό σου κείμενο, οφείλει να ξεχωρίσει ακόμη κι αν μιλάει για το πιο βαρετό πράγμα. Διότι μόνο έτσι θα έχεις δουλειά. Εκτός από τα βασικά λοιπόν, που οφείλεις να τηρείς για να είναι σωστό το κείμενό σου, υπάρχουν και μερικά άλλα πράγματα που ίσως σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις.

Στα βασικά της συγγραφής, ακόμη κι αν καλείσαι να γράψεις για επενδυτές ή κτηματομεσιτικά, εσύ οφείλεις να θυμάσαι τους βασικούς κανόνες που ένας καλός συγγραφέας, ανεξάρτητα από το είδος του κειμένου που γράφει, οφείλει πάντοτε να ακολουθεί:

Γράφε σωστά

Τα γραμματικά λάθη είναι ασυγχώρητα για έναν επαγγελματία της γραφής. Παλιότερα, υπήρχαν οι επιμελητές, όμως παλιότερα υπήρχε και το τυπωμένο χαρτί οπότε κανείς δεν ρίσκαρε πολλά λάθη.

Τώρα που το μέσο είναι κυρίως ηλεκτρονικό, κανείς δεν θυσιάζει έναν μισθό για να προσλάβει επιμελητή και οι περισσότεροι δημιουργοί περιεχομένου έχουν και την ευθύνη της δημοσίευσης των γραπτών τους (ή έστω να στέλνουν τα κείμενά τους έτοιμα για δημοσίευση χωρίς ενδιάμεσο έλεγχο) δεν έχεις περιθώρια για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.

Και στις μέρες μας, είναι τόσο πολύ εύκολο να κάνεις έναν έλεγχο των γραπτών σου. Ενεργοποίησε τον έλεγχο στο word, ή ακόμη και στο Gmail να βάλεις το κείμενό σου, αμέσως θα υπογραμμιστούν τα όποια λάθη. Πάντως, σε καμία περίπτωση μην επιτρέπεις στον εαυτό σου ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.

Έλεγχε τα στοιχεία σου

Ποτέ μην παίρνεις ως δεδομένο ένα στοιχείο της έρευνάς σου από μία μόνο πηγή. Διασταύρωνε πάντοτε τα δεδομένα σου και επίσης, φτιάξε σιγά-σιγά έναν οδηγό από έμπιστες πηγές που θα χρησιμοποιείς και μελλοντικά. Η Wikipedia είναι ένας σχετικά ασφαλής τόπος για να ξεκινήσεις μια έρευνα.

Οποιοδήποτε λάθος στα στοιχεία σου εκθέτει όχι μόνο εσένα αλλά και τον πελάτη σου. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, εάν το λάθος σου προκαλέσει buzz, η ζημιά που μπορείς να του κάνεις είναι ανεπανόρθωτη.

Σκέψου το έτσι: με κάθε κείμενο που σου ανατίθεται, ουσιαστικά αντιπροσωπεύεις τον πελάτη σου στα μάτια του κοινού. Είτε γράφεις επώνυμα, είτε κάνεις ghost writing πλήτεις την δική του δημόσια εικόνα ή του brand του. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι το επαγγελματικό γράψιμο έχει ευθύνες που οφείλεις να παίρνεις σοβαρά.


Αυτά όμως που κάνουν τα κείμενα ενός συγγραφέα πραγματικά να ξεχωρίζουν, βρίσκονται ένα επίπεδο πιο πάνω:

Κάνε την έρευνά σου διαφορετικά

Αφού πάρεις όλη τη χρήσιμη πληροφορία για να γράψεις το κείμενό σου, δώσε λίγο παραπάνω χρόνο στην έρευνά σου και εμπλούτισε το κείμενο με πράγματα που δε θα δει κάποιος συχνά στο είδος των κειμένων που σου δόθηκε.

Λίγα νούμερα μιας στατιστικής, μια συμβουλή των παλιών, ένα quote, μια σύντομη παλιά ιστορία/μύθος/θρύλος, ένα τρικ που λίγοι ξέρουν.

Δώσε μια νέα διάσταση στο θέμα σου, κάνε το κείμενο ακόμη πιο πλούσιο για τον αναγνώστη σου και εντυπωσίασε τον πελάτη σου με την έρευνα και την χρησιμότητα του περιεχομένου που του παρέχεις.

Λίγο από εσένα

Ένα επαγγελματικό κείμενο, είτε το υπογράφεις εσύ είτε άλλοι, πρέπει πάντοτε να βγάζει λίγη προσωπικότητα για να ξεχωρίσει. Θέλει λίγο χιούμορ, τη δική σου γνώμη εκεί που χρειάζεται, τις παρατηρήσεις ή τις συμβουλές σου.

Γενικά, βάλε λίγο παραπάνω από τον εαυτό σου σε κάθε κείμενο, ακόμη κι αν το θέμα του δεν το "επιτρέπει". Για παράδειγμα, ένα κείμενο για ιδιωτικές ασφαλίσεις υγείας θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον αν περιέχει σημαντική πληροφόρηση που όμως δείχνει πιο προσωπική, κάτι σαν:

"και μην το κάνεις όπως εγώ, εσύ διάβασε προσεκτικά όλα τα ψιλά γράμματα του συμβολαίου και διασφάλισε πως ο όρος που αφορά οδοντίατρους, εννοεί όχι μόνο χειρουργεία και έκτακτα αλλά και σφραγίσματα και επισκέψεις ρουτίνας"

Είναι σημαντικό να ξέρεις πως παρότι το επάγγελμα είναι για λίγους, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Κι αυτό, διότι για πολλούς η συγγραφή είναι ένα επάγγελμα με αίγλη που θα το κάνουν με όποιο τίμημα. Άλλοι δωρεάν, άλλοι αντιγράφοντας και άλλοι συνθέτοντας κείμενα με τα πρώτα στοιχεία που θα βρουν σε μια απλή αναζήτηση στη Google.

Αυτός είναι και ο λόγος που λίγοι bloggers τα καταφέρνουν να κάνουν το γράψιμο επάγγελμα. Διότι ακολουθούν την πεπατημένη (έρευνα - πληροφορία - καταγραφή) ενώ η δουλειά μας δεν είναι η καταγραφή. Είναι η συγγραφή και μάλιστα η δημιουργική συγγραφή.

Ο αληθινός επαγγελματίας δημιουργός περιεχομένου, οφείλει να ανεβάσει τα standards για να κερδίσει τη δουλειά με το να παράγει ακόμη πιο χρήσιμο περιεχόμενο και έτσι, να δείξει το πραγματικό ταλέντο του, να πληρωθεί καλά και να συνεχίσει να παίρνει δουλειές.
Συμβουλές, εκπαίδευση, ebooks, αγγελίες και εργαλεία για bloggers και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το γράψιμο.
Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Συγγραφέας, κειμενογράφος, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου