Γνώστης του αντικειμένου ή καλός γραφιάς;Ανήκω στη σχολή εκείνων που πιστεύουν πως εάν το 'χεις με το γράψιμο τότε μπορείς να γράψεις για οποιοδήποτε θέμα. Εάν όχι, ακόμη κι αν έχεις 5 διδακτορικά σε ένα αντικείμενο, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να σου βγει ένα ενδιαφέρον, ευκολοδιάβαστο, χρήσιμο για τον αναγνώστη και φιλικό για τις μηχανές αναζήτησης κείμενο. Πόσο μάλλον αν πρέπει να γράφεις τέτοια κείμενα στο αντικείμενο αυτό καθημερινά και να κρίνεσαι από τα αποτελέσματά τους.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις στον όποιο πελάτη σου, ότι η πληροφορία είναι ελεύθερη, όμως το να μεταδώσεις αυτήν την πληροφορία με τον σωστό τρόπο, αυτό είναι τέχνη και μάλιστα δύσκολη.

Έχω χάσει δουλειές από πελάτες που πρώτα ρωτούσαν αν έχω γνώσεις για κτηματομεσικά για παράδειγμα, ή μάλιστα μια φορά για wind surfing. Και σκέψου πως για χρόνια καλούμαι να γράφω καθημερινά κείμενα, για θέματα που συνήθως μαθαίνω τελευταία στιγμή από τον τίτλο που μου δίνει ο πελάτης, όπως φυσική σάλτσα ντομάτας, μόνωση σπιτιού, μόνιμο ίσιωμα μαλλιών, οδηγός νομικής εκπροσώπησης ή το πράσινο τσάι στη ζωή μας. Διότι αυτή είναι η δουλειά μου. Να γράφω καλά για οτιδήποτε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν έπειτα από την πρώτη λογική εξήγηση του ζητήματος δεν πειστούν έστω να δοκιμάσουμε με 1-2 κείμενα, ούτε που ασχολούμαι με τέτοιου είδους πελάτες.
Πρόκειται για εκείνους που εύκολα, εάν δεν βρουν γνώστη του αντικειμένου τους, θα πάρουν ένα πληκτρολόγιο και όποιον πάρει ο χάρος. Ένας μάλιστα που γνώρισα, τα έγραφε πρώτα σε χαρτιά και έπειτα έβαζε την έρμη τη γραμματέα να τα πληκτρολογήσει.

Με λίγα λόγια, οι επιχειρηματίες που δεν εκτιμούν τη δουλειά σου, που δεν έχουν ιδέα από SEO και τις διαφορετικές τεχνικές που απαιτεί το μέσο για κάθε διαφορετική πλατφόρμα, δεν αξίζουν τον χρόνο σου.

Θα εξηγείς διαρκώς, θα παζαρεύεις μονίμως για ελάχιστα λεφτά για τα οποία θα νομίζουν πως σου κάνουν και χάρη, ενώ πάντοτε θα αιωρείται πάνω από το κεφάλι σου το στιλό του ιδιοκτήτη, έτοιμο να στα σβήσει όλα και να γράψει τα δικά του στο χαρτί για να γεμίσει μετά websites, blogs και social media της εταιρείας του. Πολλές φορές υπογράφοντας με το όνομά του. ΔΕ θες.

Ρίξε μια ματιά σε μια συλλογή websites που σε πληρώνουν για γράφεις για διάφορα θέματα. ;)


 The Blog Job. Το πρώτο ebook του LiveWriteEarn.com για εισόδημα από το γράψιμο!

Ένας πλήρης οδηγός για να δημιουργήσεις, να γράψεις, να διαφημίσεις και να μετατρέψεις το ηλεκτρονικό σου ημερολόγιο σε μια κανονικότατη δουλειά με ικανό εισόδημα για να σε ζήσει.

Το The Blog Job πωλείται ως ebook στο Sellfy, όπου μπορείς να ρίξεις και μια γρήγορη ματιά στη λίστα των περιεχομένων του.


Καλή ανάγνωση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου